Części składowe współczesnego hotelu.pdf
(
88 KB
)
Pobierz
114261854 UNPDF
Części składowe współczesnego hotelu.
We współczesnym hotelu średniej, małej czy dużej wielkości możemy wydzielić
części składowe hotelu, najistotniejsze z punktu widzenia eksploatacji. Poniższy podział jest
podziałem umownym. Wielkość, wyposażenie, wystrój, obsada pracowników, nasycenie
instalacjami technicznymi, organizacja pracy poszczególnych zespołów będą zależały od
potencjału usługowego i kategorii hotelu.
OTOCZENIE –
to teren bezpośrednio przylegający do hotelu, na którym znajdują się
podstawowe urządzenia konieczne do funkcjonowania obiektu.
Zagospodarowanie i atrakcyjność otoczenia hotelu będzie zależało od lokalizacji obiektu i jego
wielkości. Na otoczenie powinny składać się:
•
dojazd, drogi oraz oznakowanie dojazdu
•
podjazdy
•
parkingi strzeżone i niestrzeżone oraz garaże (ewentualnie garaże podziemne)
•
myjnia samochodowa (czasem stacja obsługi samochodów)
•
zieleń, oświetlenie i mała architektura
•
drogi pożarowe
•
zaplecze gospodarcze i region dostaw
•
elementy małej gastronomii, ogródki restauracji i kawiarni, miejsce na piknik
•
teren wypoczynku, rekreacji, sportu (czasami znacznie rozbudowana część rekreacyjno –
sportowa z basenami, kortami, boiskami i placami zabaw dla dzieci)
Na pierwsze wrażenie mają wpływ:
✔
wygląd budynku
✔
stan zagospodarowania otoczenia
✔
wejście do hotelu
✔
hol hotelowy i recepcji
przy czym decydują o tym dwa główne czynniki:
1.
fizyczny wygląd zespołu hotelowego
2.
prezentacja i postawa personelu obsługującego.
Trudności pojawiające się w otoczeniu hotelu:
•
miejsca do parkowania samochodów i organizacja pracy parkingu
•
dostępność obiektu dla osób niepełnosprawnych jak: brak specjalnych miejsc
parkingowych, różnice poziomu dróg itp.
W otoczeniu należy pamiętać również o sąsiadach i środowisku naturalnym.
Szczególnie ważnym elementem jest poprawny stosunek z najbliższymi sąsiadami. Nieuwaga,
zła wola, lekceważenie mogą utrudzić codzienną pracę jak np. dojazd czy ustawienie tablic.
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja, Poznań 2009 r.
BUDYNEK LUB ZESPÓŁ BUDYNKÓW
Szczególną uwagę zwracają zawsze:
•
kształt budynku (bryła budynku)
•
stan i wygląd elewacji
•
wejście do budynku: oddzielenie wejścia głównego od wejść do innych zespołów, (np.
do części gastronomicznych), oddzielenie wejść dla personelu, dostaw czy wyjść
ewakuacyjnych
•
zadaszenie nad głównym wejściem
•
ułatwienie lub utrudzenie w transporcie bagaży gości
•
przystosowanie wejść dla osób niepełnosprawnych
•
postawa personelu (szczególnie służb parterowych)
Problemy wejścia do hotelu:
1.
próg dostępności dla osób niepełnosprawnych np. zbyt wąskie przejścia
2.
różnice poziomów i wąskie przejścia przy transporcie bagaży
3.
postawa i wygląd służb parterowych (portierów, bagażowych):
•
ubiór, wyposażenie i estetyczne wózki
•
chęć do otwarcia drzwi samochodu, przeniesienia bagażu, otwarcia drzwi do hotelu...
RECEPCJA I HOL HOTELOWY
•
hol recepcyjny - część ogólnodostępna
•
lada recepcyjna
•
część wewnętrzna
•
służba parterowa
CZĘŚĆ MIESZKALNA I SŁUŻBA PIĘTER
Jednostki mieszkalne
– pomieszczenie lub zespół pomieszczeń w skład których wchodzą:
•
przedpokój
•
pokój lub pokój mieszkalny
•
węzeł higieniczno-sanitarny
•
inne pomieszczenia i powierzchnie (salon, gabinet, aneks kuchenny, garderoba, balkon
lub taras)
Jednostka mieszkalna powinna spełniać następujące funkcje:
1.
wypoczynku dziennego i nocnego
2.
zabiegów higieniczno-sanitarnych
3.
pracy (nauki)
4.
żywienia
5.
życia rodzinnego i towarzyskiego (szczególnie ważne przy długich pobytach)
Służba pięter
– do jej zadań należy:
•
utrzymanie czystości jednostek mieszkalnych i powierzchni komunikacyjnej
•
obsługa bezpośrednia gościa
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja, Poznań 2009 r.
Ilość osób zatrudnionych w służbie pięter jest uzależniona od szeregu czynników,
wśród których najważniejsze są:
•
liczba i struktura jednostek mieszkalnych na piętrze
•
kategoria hotelu
•
przyjęta organizacja pracy
•
uzbrojenie techniczne obiektu (windy, zsypy, zrzuty)
•
zakres usług przypisany służbie pięter
ZESPÓŁ GASTRONOMICZNY
1.
Część obsługowa
(ogólnodostępna)
•
tradycyjne restauracje i kawiarnie
•
lokale samoobsługowe, stoły szwedzkie
•
bary, koktajle, drink bary, piwiarnie
•
lokale rozrywkowe, dyskoteki
•
lokale narodowe (np. restauracja włoska)
•
ogródki i tarasy
•
gabinety gastronomiczne i sale bankietowe
2.
Rozdzielnie kelnerskie i bufety
– łącznik części produkcyjnej z ogólnodostępną
3.
Część produkcyjna
•
zaliczamy tu: kuchnię (obróbka termiczna), przygotowalnie, cukiernie, garmażerie,
chłodnie itp.
4.
Część administracyjna
•
zaplecze magazynowe
•
zaopatrzenie
•
kalkulacje
ZESPÓŁ WIELOFUNKCYJNY
– zespół sal i pomieszczeń dających się z zasady
łączyć lub dzielić ruchomymi ścianami. Sale te przeznaczone są na organizację bankietów i
balów, narad, konferencji, szkoleń i wykładów, zjazdów i kongresów, widowisk, wystaw,
pokazów.
Wymagania dla sal wielofunkcyjnych:
•
dobra komunikacja z pozostałymi zespołami hotelu
•
łatwość podziału pomieszczeń
•
bliskość węzłów sanitarno - higienicznych oraz ich odpowiednia liczba
•
istnienie wyjść ułatwiających np. wyjście na przerwy
•
możliwość organizowania obsługi gastronomicznej
•
możliwość zmiennej aranżacji przez zastosowanie odpowiednich mebli i posiadanie
pomieszczeń na ich przechowanie
•
dobra wentylacja, klimatyzacja i akustyka
•
wyposażenie w sprzęt nagłaśniający, audiowizualny
•
możliwość regulacji natężenia oświetlenia
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja, Poznań 2009 r.
ZESPÓŁ HANDLOWO – USŁUGOWY
– liczba punktów handlowo –
usługowych jest uzależniona od wielkości obiektu. W hotelach o rozbudowanym programie
użytkowo – handlowym mogą występować:
•
punkty handlowe: sklepy, salony
•
punkty usługowe: salony kosmetyczne i fryzjerskie
•
galerie sztuki
•
kantory wymiany walut, filie banków lub poczt
•
biura obsługi podróżnych, wypożyczalnie samochodów, sprzedaż biletów lotniczych
•
kluby
•
centra biznesowe połączone z salami konferencyjnymi
•
kasyna – w hotelach najwyższej klasy
ZESPÓŁ REKREACYJNO – WYPOCZYNKOWY
– w skład tego zespołu
wchodzą urządzenia zlokalizowane wewnątrz budynku oraz zlokalizowane w otoczeniu np.:
•
odnowa biologiczna, sauny, siłownie
•
bilard, kręgielnia, minigolfy
•
baseny kąpielowe
•
różnego rodzaju boiska i pola golfowe
•
zespoły zabaw dla dzieci
•
przystanie wodne
•
wyciągi narciarskie
•
wypożyczalnie i przechowywalnie sprzętu turystycznego i sportowego
Szczególnie ważne są zespoły zabaw dla dzieci, gdzie można zainteresować dzieci zabawą
zamiast bezsensownym bieganiem po hotelu lub psuciem infrastruktury hotelowej.
ZAPLECZE TECHNICZNE
- zaliczamy tutaj służby techniczno – konserwatorskie,
warsztaty i magazyny.
ZAPLECZE SOCJALNE PRACOWNIKÓW
– jest nadzwyczaj ważne z
punktu widzenia warunków pracy załogi. Na zespół składa się:
•
szatnia
•
węzły sanitarne i higieniczne (WC, umywalki, prysznice)
•
miejsce do spożywania posiłków (np. stołówki pracownicze)
•
ambulatoria lub gabinet lekarski
DYREKCJA, ADMINISTRACJA, KIEROWNICTWO, KOMÓRKI
FUNKCYJNE I POMOCNICZE
– w tym zespole skupione są funkcje:
koordynacji, rozliczenia, gospodarka kadrami, marketing oraz organizacja pracy i nadzoru. To
złożony system niewidzialny dla gościa, który musi zapewnić sprawne funkcjonowanie
wszystkich zespołów oraz części składowych hotelu.
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja, Poznań 2009 r.
Plik z chomika:
Bella_Cullen9
Inne pliki z tego folderu:
Komunikacja w hotelarstwie.ppt
(371 KB)
raport dla pokojówek-hotelarstwo.doc
(59 KB)
organizowanie przyjęć okolicznościowych.pdf
(782 KB)
usługi - kategoryzacja.doc
(168 KB)
Procedury check in i check out oraz kompleksowa obsługa.doc
(47 KB)
Inne foldery tego chomika:
egzamin technik hotelarstwa
egzamin zawodowy technik hotelarstwa
nowa podstawa programowa technik hotelarstwa
Olimpiada
pisemny
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin