art.5.docx

(33 KB) Pobierz

Dieta zgodna z grupą krwi. Część IV – grupa"AB"

 

Joanna Kopińska      http://files.vitalia.pl/themes/interia/gfx/200706/dat.gif 11 kwiecień 2006 r.

 

Grupa krwi „AB” jest swego rodzaju hybrydą. Powstała, bowiem około 1000-1500 lat temu, z połączenia grup antygenowych „A” i ”B”. Z tego powodu, ciężko w jej przypadku dokonać konkretnego podziału produktów żywnościowych na te wskazane i zabronione.

 


http://files.vitalia.pl/gfx/news/big_147.jpg
Osoby, w których żyłach płynie ta niezwykle rzadko spotykana krew stanowią zaledwie 5% populacji świata. Z uwagi na swoją dwoistą naturę jej posiadacze określani są mianem enigmatycznych.
Zazwyczaj ludzie będący jej przedstawicielami stanowią swoistą mieszankę najsilniejszych i najsłabszych cech charakterystycznych dla obu grup. Zdarza się jednak również tak, że jeden z antygenów daje bardziej znać o sobie.

Według dr D’Adamo, będącego twórcą diety zgodnej z grupą krwi, nie da się do końca jednoznacznie określić, które produkty żywnościowe są tutaj najwłaściwsze, a które szkodzą. Teoretycznie większość pokarmów, które są zalecane lub przeciwwskazane w grupach „A” i „B”, będzie również oddziaływać odpowiednio: korzystnie lub niekorzystnie, w przypadku grupy „AB”.

Z uwagi na powinowactwo z grupą B osoby takie mają zdolność do trawienia różnorodnych pokarmów będących składnikami diety koczowników. Z kolei na skutek domieszki krwi byłych rolników, nie wytwarzają one wystarczającej ilości soków trawiennych by właściwie przyswajać pokarmy mięsne, za to dobrze tolerują zboża.

Według twórców tej diety, osoby z grupą „AB” mają wyjątkowo słabą odporność, zatem konieczne jest u nich stałe jej wzmacnianie. Ponieważ obserwuje się tutaj zwiększoną wrażliwość na stres, który połączony z predyspozycją do chorób cywilizacyjnych, najczęściej spotykanymi dolegliwościami w omawianej populacji są:

·         schorzenia układu sercowo-naczyniowego

·         astma

·         cukrzyca

·         zapalenie pęcherzyka żółciowego

·         infekcje wirusowe

·         zaburzenia centralnego układu nerwowego

·         nowotwory


Aby zachować pełnię zdrowia, oprócz stosowania właściwej diety, proponuje się tutaj również sporą dawkę ruchu na świeżym powietrzu. Ponoć najlepszymi dyscyplinami sportowymi są tutaj wszystkie te, którym towarzyszy muzyka: taniec, aerobik. Bardzo korzystnie działają również sporty wodne, a także:

·         jazda na rowerze

·         marsze

·         aikido

 

Podział produktów dla grupy krwi „AB”

KORZYSTNE

NIEKORZYSTNE

mięso i drób

baranina, indyk, jagnięcia, królik

cielęcina, dziczyzna, gęś, kurczak, wieprzowina, wołowina

ryby i owoce morza

dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, szczupak, pstrąg,
ślimaki

halibut, flądra, bieługa, śledź, węgorz, okoń,
krewetki, małże, ośmiornice, ostrygi, żółwie, żaby

jaja i nabiał

jogurty, kefiry, ser kozi, feta, mozzarella, ricotta, wiejski, jaja

lody, masło, maślanka, sery pleśniowe, parmezan, pełne mleko

oleje i tłuszcze

oliwa z oliwek

olej kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy

pieczywo

chleb żytni, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, chleb esseński i ezechiela

bułki kukurydziane

warzywa

bakłażany, brokuły, buraki, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler, fasola czerwona, soczewica, botwinka, gorczyca, jarmuż, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, pasternak, por, słodkie ziemniaki, tofu

kukurydza, fasola czarna i nerkowata, awokado, karczochy, kukurydza (biała, żółta), czarne oliwki, papryka (czerwona, zielona, żółta), rzodkiewki i ich kiełki,
grzyby shitake

owoce

agrest, ananasy, cytryny, figi, śliwki, grejpfrut, winogrona (czarne, zielone, różowe), śliwki, wiśnie, maliny, jeżyny, żurawina

banany, pomarańcze, mango, gruszki, granaty, rabarbar

napoje

soki: z selera, marchwiowy, winogronowy, żurawinowy, z papai,
kawa bezkofeinowa, zielona herbata
herbaty: z owoców dzikiej róży, rumiankowa, imbirowa, z żeńszenia

sok pomarańczowy,
czarna herbata, napoje gazowane, coca-cola, likiery,
herbaty: z lipy, rabarbaru, dziewanny, kozieradki, senesu

przyprawy

curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka

pieprz (wszystkie rodzaje), żelatyna, anyż, ocet (balsamiczny, z jabłek, winny, biały), esencja migdałowa,
ketchup, kwaśne marynaty, z koprem, korzenne, sos Worcestershire

pozostałe produkty

ryż, płatki owsiane,
makaron z mąki ryżowej, żytniej, owsianej, orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, proso, ryż dmuchany
orzeszki ziemne, orzechy włoskie, kasztany, masło z orzeszków ziemnych

kasza gryczana, płatki kukurydziane
gryka, mąka kukurydziana,
mak, nasiona sezamu, orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin