Dieta zgodna z grupą krwi. Część IV – grupa"AB"
Joanna Kopińska 11 kwiecień 2006 r.
Grupa krwi „AB” jest swego rodzaju hybrydą. Powstała, bowiem około 1000-1500 lat temu, z połączenia grup antygenowych „A” i ”B”. Z tego powodu, ciężko w jej przypadku dokonać konkretnego podziału produktów żywnościowych na te wskazane i zabronione.
Osoby, w których żyłach płynie ta niezwykle rzadko spotykana krew stanowią zaledwie 5% populacji świata. Z uwagi na swoją dwoistą naturę jej posiadacze określani są mianem enigmatycznych.Zazwyczaj ludzie będący jej przedstawicielami stanowią swoistą mieszankę najsilniejszych i najsłabszych cech charakterystycznych dla obu grup. Zdarza się jednak również tak, że jeden z antygenów daje bardziej znać o sobie.Według dr D’Adamo, będącego twórcą diety zgodnej z grupą krwi, nie da się do końca jednoznacznie określić, które produkty żywnościowe są tutaj najwłaściwsze, a które szkodzą. Teoretycznie większość pokarmów, które są zalecane lub przeciwwskazane w grupach „A” i „B”, będzie również oddziaływać odpowiednio: korzystnie lub niekorzystnie, w przypadku grupy „AB”.Z uwagi na powinowactwo z grupą B osoby takie mają zdolność do trawienia różnorodnych pokarmów będących składnikami diety koczowników. Z kolei na skutek domieszki krwi byłych rolników, nie wytwarzają one wystarczającej ilości soków trawiennych by właściwie przyswajać pokarmy mięsne, za to dobrze tolerują zboża.Według twórców tej diety, osoby z grupą „AB” mają wyjątkowo słabą odporność, zatem konieczne jest u nich stałe jej wzmacnianie. Ponieważ obserwuje się tutaj zwiększoną wrażliwość na stres, który połączony z predyspozycją do chorób cywilizacyjnych, najczęściej spotykanymi dolegliwościami w omawianej populacji są:
· schorzenia układu sercowo-naczyniowego
· astma
· cukrzyca
· zapalenie pęcherzyka żółciowego
· infekcje wirusowe
· zaburzenia centralnego układu nerwowego
· nowotwory
Aby zachować pełnię zdrowia, oprócz stosowania właściwej diety, proponuje się tutaj również sporą dawkę ruchu na świeżym powietrzu. Ponoć najlepszymi dyscyplinami sportowymi są tutaj wszystkie te, którym towarzyszy muzyka: taniec, aerobik. Bardzo korzystnie działają również sporty wodne, a także:
· jazda na rowerze
· marsze
· aikido
Podział produktów dla grupy krwi „AB”
KORZYSTNE
NIEKORZYSTNE
mięso i drób
baranina, indyk, jagnięcia, królik
cielęcina, dziczyzna, gęś, kurczak, wieprzowina, wołowina
ryby i owoce morza
dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, szczupak, pstrąg,ślimaki
halibut, flądra, bieługa, śledź, węgorz, okoń,krewetki, małże, ośmiornice, ostrygi, żółwie, żaby
jaja i nabiał
jogurty, kefiry, ser kozi, feta, mozzarella, ricotta, wiejski, jaja
lody, masło, maślanka, sery pleśniowe, parmezan, pełne mleko
oleje i tłuszcze
oliwa z oliwek
olej kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy
pieczywo
chleb żytni, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, chleb esseński i ezechiela
bułki kukurydziane
warzywa
bakłażany, brokuły, buraki, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler, fasola czerwona, soczewica, botwinka, gorczyca, jarmuż, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, pasternak, por, słodkie ziemniaki, tofu
kukurydza, fasola czarna i nerkowata, awokado, karczochy, kukurydza (biała, żółta), czarne oliwki, papryka (czerwona, zielona, żółta), rzodkiewki i ich kiełki,grzyby shitake
owoce
agrest, ananasy, cytryny, figi, śliwki, grejpfrut, winogrona (czarne, zielone, różowe), śliwki, wiśnie, maliny, jeżyny, żurawina
banany, pomarańcze, mango, gruszki, granaty, rabarbar
napoje
soki: z selera, marchwiowy, winogronowy, żurawinowy, z papai,kawa bezkofeinowa, zielona herbataherbaty: z owoców dzikiej róży, rumiankowa, imbirowa, z żeńszenia
sok pomarańczowy, czarna herbata, napoje gazowane, coca-cola, likiery,herbaty: z lipy, rabarbaru, dziewanny, kozieradki, senesu
przyprawy
curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka
pieprz (wszystkie rodzaje), żelatyna, anyż, ocet (balsamiczny, z jabłek, winny, biały), esencja migdałowa,ketchup, kwaśne marynaty, z koprem, korzenne, sos Worcestershire
pozostałe produkty
ryż, płatki owsiane,makaron z mąki ryżowej, żytniej, owsianej, orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, proso, ryż dmuchanyorzeszki ziemne, orzechy włoskie, kasztany, masło z orzeszków ziemnych
kasza gryczana, płatki kukurydzianegryka, mąka kukurydziana,mak, nasiona sezamu, orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane
iwet35