Ryz z pomidorami Smaczne i pozywne danie indyjskie - koniecznie z aromatycznego ryzu basmati czas: 40 minut liczba porcji: 4 skladniki: 450 g ryzu basmati 400 g pomidor�w (albo puszka) 2 srednie cebule 1 lyzka swiezego posiekanego imbiru 2 zabki czosnku 1/2 lyzeczki kurkumy 1/2 lyzeczki ostrej papryki w proszku 3 lyzki oleju 2 szklanki wody s�l przyrzadzanie: W duzym rondlu rozgrzac olej i usmazyc na nim pokrojona w talarki cebule. Zmniejszyc ogien i dodac imbir, kurkume, chilii oraz przecisniety przez praske czosnek. Wrzucic obrane ze sk�rki, posiekane pomidory i chwile dusic. Nastepnie dodac ryz i dokladnie wymieszac. Dolac wode i s�l oraz papryke chilli dusic do miekkosci pod przykryciem, mieszajac raz na jakis czas i dolewajac ewentualnie wody. Udekorwac listkami kolendry i talarkami papryczki chilli
roxi79