Ryż z pomidorami.txt

(0 KB) Pobierz
Ryz z pomidorami

  	Smaczne i pozywne danie indyjskie - koniecznie z aromatycznego ryzu basmati
 
czas: 	40 minut
liczba porcji: 	4
 
skladniki: 	450 g ryzu basmati
400 g pomidor�w (albo puszka)
2 srednie cebule
1 lyzka swiezego posiekanego imbiru
2 zabki czosnku
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki ostrej papryki w proszku
3 lyzki oleju
2 szklanki wody
s�l
 
przyrzadzanie: 	W duzym rondlu rozgrzac olej i usmazyc na nim pokrojona w talarki cebule.
 Zmniejszyc ogien i dodac imbir, kurkume, chilii oraz przecisniety przez praske czosnek. 
Wrzucic obrane ze sk�rki, posiekane pomidory i chwile dusic. Nastepnie dodac ryz i dokladnie wymieszac.
 Dolac wode i s�l oraz papryke chilli dusic do miekkosci pod przykryciem, mieszajac raz na jakis czas 
i dolewajac ewentualnie wody. Udekorwac listkami kolendry i talarkami papryczki chilli  
Zgłoś jeśli naruszono regulamin