Curry z krewetkami Krewetki przygotowane na spos�b indyjski zaskakuja swoim smakiem czas: 40 minut liczba porcji: 4 skladniki: 700 g duzych krewetek 2 suszone papryczki chilli 1/2 szklanki wi�rek kokosowych 1 lyzeczka nasion gorczycy 1 cebula 2 cm kawalek korzenia imbiru 2 zabki czosnku 4 liscie laurowe 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka chilli 1 lyzeczka soli 4 pomidory pokrojone w drobna kostke 2 lyzki oleju przyrzadzanie: Krewetki obrac z pancerzyk�w, usunac z nich srodki. Cebule pokroic w kostke, suszone papryczki pokruszuc. Wraz z wi�rkami kokosowymi i gorczyce wrzucic na sucha patelnie i prazyc 8 - 10 minut az sie zrumienia. Zmikosowac do uzyskania konystencji ziarnistej pasty. Na patelni rozgrzac olej. Wrzucic listki laurowe i smazyc 1 minute. Wyjac i wyrzucic. Czosnek zmiazdzyc, a imbir zetrzec na tarce i wrzucic na patelnie. Smazyc 2 - 3 minuty. Dodac sproszkowana kolendre, chilli oraz s�l i zmiksowana paste. Smazyc na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodac pomidory i p�l szklanki wody. Wymieszac i gotowac na niewielkim ogniu bez przykrycia kolejne 5 minut az sos zredukuje sie o 1/3. Wrzucic krewetki i gotowac 4 - 5 minut az beda r�zowe.
roxi79