Curry z krewetkami.txt

(1 KB) Pobierz
Curry z krewetkami

  	Krewetki przygotowane na spos�b indyjski zaskakuja swoim smakiem
 
czas: 	40 minut
liczba porcji: 	4
 
skladniki: 	

700 g duzych krewetek
2 suszone papryczki chilli
1/2 szklanki wi�rek kokosowych
1 lyzeczka nasion gorczycy
1 cebula
2 cm kawalek korzenia imbiru
2 zabki czosnku
4 liscie laurowe
1 lyzeczka mielonej kolendry
1 lyzeczka chilli
1 lyzeczka soli
4 pomidory pokrojone w drobna kostke
2 lyzki oleju
 
przyrzadzanie: 	Krewetki obrac z pancerzyk�w, usunac z nich srodki.
Cebule pokroic w kostke, suszone papryczki pokruszuc. Wraz z wi�rkami kokosowymi i gorczyce wrzucic
 na sucha patelnie i prazyc 8 - 10 minut az sie zrumienia. Zmikosowac do uzyskania konystencji ziarnistej pasty.
 Na patelni rozgrzac olej. Wrzucic listki laurowe i smazyc 1 minute. Wyjac i wyrzucic. Czosnek zmiazdzyc, 
a imbir zetrzec na tarce i wrzucic na patelnie. Smazyc 2 - 3 minuty. Dodac sproszkowana kolendre,
 chilli oraz s�l i zmiksowana paste. Smazyc na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodac pomidory i p�l szklanki wody.
 Wymieszac i gotowac na niewielkim ogniu bez przykrycia kolejne 5 minut az sos zredukuje sie o 1/3.
 Wrzucic krewetki i gotowac 4 - 5 minut az beda r�zowe. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin