Dieta dla osób z otyłością i nadwagą. Program oparty jest na zmniejszeniu ilości spożywanych produktów do 1000 kalorii dziennie.
Dieta ma na celu:
· redukcję masy ciała poprzez stopniowe ograniczenie energii
· zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu
· utrzymanie dobrego samopoczucia
· ograniczenie uczucia głodu
Dieta powinna być ubogoenergetyczna a jednocześnie zrównoważona pod względem zawartości składników odżywczych. Dla osób otyłych źródłem energii obok pożywienia powinna być nagromadzona w organizmie tkanka tłuszczowa.
1g tkanki tłuszczowej = 7 kcal1 kg tkanki tłuszczowej = 7000 kcal
Zapotrzebowanie energetyczne oblicza się indywidualnie dla każdego pacjenta biorąc pod uwagę jego aktywność fizyczną, wiek, płeć oraz wydatek energetyczny potrzebny do podstawowych procesów życiowych.
Wzory na obliczanie:
MężczyźniPPM = 10 x mc (kg) + 6,25 x wzrost (cm) – 5 x wiek + 5
KobietyPPM = 10 x mc (kg) + 6,25 x wzrost (cm) – 5 x wiek – 161
Wartość diety waha się w granicach 1000 – 1500 kcal. Nie niższa niż 1000 kcal. W diecie tej największym ograniczeniom podlegają tłuszcze – pokrywają one bowiem 25% wartości kalorycznej diety.
Zaleca się nie więcej niż 40g/24h z czego 25 – 30 to tłuszcz niewidoczny pochodzący z produktów białkowych.
W jadłospisie na 1200 – 1300 kcal produktów tłuszczowych podaje się 10 – 20g/24h. W ramach dozwolonej ilości zaleca się oleje roślinne, margaryny z tych olejów, wzbogacone w witaminy. Tłuszcze zwierzęce znajdujące się w mleku, jajach, mięsie, drobiu, wędlinach oraz masło i śmietanka nie więcej niż 10% dobowego zapotrzebowania. Tłuszcze zwierzęce są tylko nośnikiem kalorii, ich nadmiar prowadzi do otyłości, podnosi stężenie cholesterolu we krwi.
Dieta powinna zawierać nie mniej niż 100g węglowodanów – ta ilość chroni bowiem przed zużywaniem białka ustrojowego. Węglowodany w postaci skrobi. Wskazane pieczywo razowe (bez miodu i karmelu), chrupkie, kasza gryczana, otręby. Pieczywo jasne, makarony , pozostałe kasze, ziemniaki podaje się natomiast w ograniczonych ilościach. Produkty zbożowe z grubego przemiału zawierają mniej kalorii niż produkty jasne. Są cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz soli mineralnych.Błonnik pokarmowy zwiększa objętość pożywienia, daje uczucie sytości.
Ograniczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne:
· cukier
· miód
· dżemy
· ciastka
· słodycze
· desery
Nadmierna ilość cukru prowadzi do syntezy trójglicerydów, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej oraz w ścianach naczyń krwionośnych przyczyniając się do rozwoju miażdżycy.
Białko zaleca się w formie fizjologicznej
1g/kg należnej masy ciała (70 – 80g/24h)
W diecie ubogoenergetycznej białko stanowi 20 – 25% wartości energetycznej. Białko pochodzenia zwierzęcego powinno znajdować się w 3 głównych posiłkach. Mięsa czerwone krwiste spożywać tylko kilka razy w miesiącu (lub wyeliminować je całkowicie) ze względu na homocysteinę o działaniu miażdżycorodnym, powstającą w organizmie z aminokwasów siarkowych.Zwiększyć ilość surówek, sałatek, warzyw gotowanych do około 750g/dobę. Oprócz błonnika dostarczają one witamin rozpuszczalnych w wodzie, flawonoidy, makro- i mikroelementów.
Zalecane szczególnie z uwagi na mniejszą wartość kaloryczną: pomidory, ogórki, sałata, szpinak, rzodkiewka, kapusta kiszona, szczypiorek, szparagi, cykoria, boćwina, brokuł, kalafior, kabaczek, papryka, kalarepa, szczaw, cebula, grzyby świeże.Ze względu na ograniczenie produktów będących źródłem witaminy A należy zwiększyć podaż warzyw i owoców bogatych w β-karoten.Duże zastosowanie mają produkty o dużej wartości odżywczej a stosunkowo małej zawartości energii.
W dietach poniżej 1000 kalorii często występują niedobory Ca (wapnia), Fe (żelaza), witaminy B1.
· Ograniczyć sól kuchenna do 5g/dobę jak również ostre przyprawy, które pobudzają łaknienie.
· Płyny powyżej 1,5 litra na dobę. Ograniczyć je tylko wtedy gdy otyłości towarzyszy nadciśnienie tętnicze oraz obrzęki.
· Zupy oraz sosy zawiesiste, zasmażane, wysokokaloryczne – wykluczyć! Zamiast zupy sok lub napój z warzyw i owoców.
· 4 – 5 posiłków na dobę.
„Jedzenie na sucho” daje uczucie sytości. Korzystnie jest popijać dopiero po posiłku. Nie dojadać między posiłkami.
Uwagi technologiczne:
Gotowanie powinno się odbywać w małej ilości wody, korzystnie byłoby na parze, w szybkowarach w naczyniach bez wody, w kombiwarze. Duszenie bez tłuszczu. Pieczenie w folii, pergaminie, na ruszcie, w garnkach kamionkowych. Zaleca się zupy czyste. Warzywa, owoce – w postaci surówek. Warzyw gotowanych nie zagęszczać mąką, śmietaną, żółtkiem. Spożywać bez żadnego dodatku lub z bardzo małą ilością surowego masła. Używać odtłuszczonego mleka płynnego lub w proszku. Tłuszcz dodawać na surowo i do gotowych już potraw. Zastosowanie mają przyprawy przyśpieszające przemianę materii: kminek, kolendra, majeranek, ogórecznik, ruta, seler.
Przykład diety ubogoenergetycznej:
I śniadanie
· kawa z mlekiem (mleko 100ml)
· chleb graham (65g) z masłem (5g)
· chuda wędlina drobiowa (30g)
· sałatka z pomidorów, ogórka (100g)
II śniadanie
· jogurt (150g)
· owoce cytrusowe (100g)
Obiad
· rosół w filiżance
· sztuka mięsa (100g)
· ryż brązowy (150g)
· włoszczyzna z wody (150g)
· sałatka z porów i jabłka z zieleniną (150g)
Podwieczorek
· owoce jagodowe (100g)
Kolacja
· herbata z mlekiem (mleko 100ml)
· chleb razowy (65g) z margaryną niskotłuszczową (5g)
· ser twarogowy (50g)
· surówka z zieleniny z papryką (100g)
alem