Dieta anty-wrzodowa.pdf

(30 KB) Pobierz
Dieta anty-wrzodowa
Dieta anty-wrzodowa
Założenia:
Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego.
Stosuje się ją w przypadków choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.
Produkty zalecane w diecie:
• Pieczywo jasne pszenne, czerstwe,
• Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny
delikatny makaron,
• Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy,
• Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze,
• Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
• Ryby: dorsz, leszcz, sola, płastuga, kargulena, szczupak, sandacz,
• Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna
wysokogatunkowa w ograniczonej ilości,
• Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
• Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek
zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory,
• Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców
jagodowych,
• Cukier, miód, dżemy,
• Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt,
• Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
• Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką,
• Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie,
• Kompoty, galaretki, kisiele - wszystkie mało słodzone,
• Słaba herbata, słaba kawa, mleko.
Produkty zabronione w diecie:
• Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
• Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
• Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
• Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
• Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele,
łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
• Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
• Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
• Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
• Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,
• Groch, fasola, bób, soczewica,
• Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
• Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
• Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
• Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny,
• Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
• Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
• Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.
7783592.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin