Dieta dr Budwig.pdf

(31 KB) Pobierz
Dieta dr Budwig
Dieta dr Budwig
Twórcą tej diety prozdrowotnej jest dr Johanna Budwig - biochemik z Niemiec. Jej odkrycia (badania
nad kwasami tłuszczowymi omega-3 i olejem lnianym) znalazły zastosowanie min. w leczeniu takich
chorób jak: choroba Alzheimera, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta dr
Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze omega-3,
węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Podstawowe zasady diety dr Budwig obejmują następujące zagadnienia:
• Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony.
Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów,
margaryn, majonezów).
Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety produkty
smażone, tłusty nabiał, mięsa,
• Spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów
konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. benzoesan sodu i innych sztucznych
dodatków do żywności,
• Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci tzw. Pasty (Pastę wykonuje się miksując przez 5
minut olej lniany i chudy biały twarożek w proporcjach 5-6 łyżek oleju na 12,5 dkg sera, 2 łyżki stołowe
stosuje w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach. Po
przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku na ziołami, solą,
czosnkiem, papryką, pieprzem. Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z muesli, płatkami
zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem) i samodzielnie. Dla osób chorych
wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.
Produkty zalecane w diecie:
• Ryby morskie ( makrela, dorsz, śledź, tuńczyk) do 200 g dziennie,
• Owoce świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać,
• Warzywa ze szczególnym uwzględnieniem takich warzyw jak brokuły, kapusta, brukselka,
marchewka. W przeciwieństwie do owoców warzywa można mieszać,
• Soki owocowe przynajmniej raz dziennie szklankę. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych
a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin,
• Mleczne produkty ukwaszone (jogurty naturalne, kefiry, maślanka, mleko acidofilne),
• Zboża w postaci pieczywa z pełnego przemiału i płatków nie oczyszczonych,
• Drożdże spożywcze (należy je przed spożyciem zagotować),
• Woda. Wskazane jest pić 2 litry wody dziennie (oczyszczonej mechanicznie filtrami, albo
butelkowanej źródlanej, ale nie mineralnej) Płyny (woda i soki) najlepiej spożywać przed posiłkiem.
Produkty dozwolone w diecie:
• Mięso i drób, ale tylko nie przetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy
zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach - okazjonalnie. W przypadku ciężkich
chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie,
• Miód.
Produkty zabronione w diecie:
• Cukier, sztuczne słodziki, soki z kartoników i butelek,
• Syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych),
• Inne tłuszcze poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.
7783654.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin