Dieta francuska.pdf

(34 KB) Pobierz
Dieta francuska
Dieta francuska
Dieta ta bazuje głównie na zdrowych nowalijkach, a skomponowane w niej posiłki są lekkie i bogate w
minerały. Oprócz witamin młode warzywa i owoce mają dużo błonnika regulującego "uśpioną" zimą
przemianę materii.
Dieta francuska Trwa: 7 do 21 dni (dłużej tylko pod opieką lekarza lub dietetyka). Odchudza: około 1kg
tygodniowo. Można ją powtarzać: każdej wiosny.
Polecana: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Niewskazana dla: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w: witaminy C, z grupy B, E, żelazo, potas oraz błonnik.
Dzienna dawka kalorii: około 1000. W jadłospisie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów
zbożowych, roślin strączkowych, podrobów, soi, pomidorów, ziemniaków, orzechów, ryżu, owoców i
warzyw.
Przykładowy jadłospis:
I DZIEŃ:
I śniadanie (274 kcal)
35g płatków jęczmiennych na mleku 0,5% (1 szklanka), 100 ml (pół szklanki) soku z czarnej porzeczki
rozcieńczonego wodą.
II śniadanie (115 kcal)
100g twarożku ziarnistego ze 100g rzodkiewek, herbata bez cukru.
Obiad (443 kcal)
350ml chłodnika z boćwiną i 200g ziemniaków, herbata zielona bez cukru.
Chłodnik z boćwiną:
Składniki: 30g włoszczyzny bez kapusty, 100g boćwiny, 250ml (1 szklanka) mleka 0,5%, 50ml
śmietany 18%, 50g ogórka zielonego, 10g koperku, 10g szczypiorku, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, woda.
Wykonanie: włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Boćwinę dokładnie umyć pod
bieżąca wodą, pokroić w paski, ugotować. Ogórek zetrzeć na tarce. Jajko ugotować na twardo.
Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, koper i szczypiorek; podawać schłodzony.
Podwieczorek (66kcal)
1 pomarańcza (około 150g)
Kolacja (224 kcal)
Kanapka z chleba grahama (25g) z łyżeczką margaryny, szynką wiejską (30g), pomidorem (100g),
liściem sałaty, bawarka bez cukru, grejpfrut (100g).
II DZIEŃ:
I śniadanie (285 kcal)
Omlet z 2 jajek z dżemem truskawkowym niskosłodzonym (25g), bawarka bez cukru.
II śniadanie (96 kcal)
Jogurt wiśniowy (1 pojemnik 150 ml) z otrębami pszennymi (1 łyżka).
Obiad (470 kcal)
250 ml rosołu z makaronem nitki, 150g kurzej piersi z rosołu bez skóry, 100g ziemniaków, 200g
gotowanej marchewki z groszkiem, herbata owocowa bez cukru.
Podwieczorek (46 kcal)
1 małe jabłko.
Kolacja (213 kcal)
1 kromka chleba razowego (25g) z łyżeczką margaryny, z 2 cienkimi plasterkami kiełbasy krakowskiej,
pomidorem (100g) i łyżką szczypiorku, bawarka bez cukru.
III DZIEŃ:
I śniadanie (263 kcal)
Kanapka z 1 kromki chleba sitkowego (25g) z łyżeczką margaryny, plasterkiem sera żółtego gouda
7783667.001.png
(30g), rzodkiewkami (100g), łyżką koperku, winogrona (100g), herbata bez cukru z cytryną.
II śniadanie (116 kcal)
Koktajl ze 150g truskawek i szklanki (200ml) maślanki 0,5%
Obiad (477 kcal)
200ml zupy jarzynowej, 150g mięsa wołowego w sosie koperkowym, 40g kaszy gryczanej (suchej),
100g fasolki szparagowej gotowanej, herbata zielona bez cukru.
Podwieczorek (66 kcal)
1 średnia pomarańcza (około 150g).
Kolacja (225 kcal)
150g pierogów leniwych polanych jogurtem naturalnym bez cukru, herbata owocowa bez cukru.
IV DZIEŃ:
I śniadanie (274 kcal)
35g muesli z owocami suszonymi ze szklanką mleka 0,5% (250ml), 150ml soku jabłkowego
rozcieńczonego wodą.
II śniadanie (116 kcal)
1 kromka chleba chrupkiego żytniego z białym serem chudym (50g) i łyżką koperku, sok pomidorowy
(200ml)
Obiad (445 kcal)
300ml zupy kremu z selera naciowego, udko pieczone z kurczaka bez skóry (100g), 100g ziemniaków
gotowanych, 200g buraczków gotowanych, herbata bez cukru.
Zupa krem z selera naciowego:
Składniki: 250g selera naciowego, 100ml (pół szklanki) bulionu warzywnego, 1/4 małego pomidora,
50ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Wykonanie: selera i
pomidora umyć. Selera drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15 minut. Z
ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką
ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz i odłożoną łyżkę selera. Zupę
podać z ćwiartką pomidora.
Podwieczorek (54 kcal)
Pół grejpfruta (około 150g)
Kolacja (221 kcal)
Zapiekanka z ryżu brązowego (40g suchego) i jabłka, herbata owocowa bez cukru.
7783667.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin