Delikatny barszczyk czerwony.doc

(115 KB) Pobierz
Delikatny barszczyk czerwony

Delikatny barszczyk czerwony

 

składniki

·         ok. 500g buraczków botwinki

·         2 łyżki mąki żytniej lub 1 szkl zakwasu na żur

·         2 l wody

·         2 kostki jarzynowe

·         5 ząbków czosnku

·         150 ml śmietanki

·         1 cebulka zeszklona na maśle

·         nieco pieprzu, sok z cytryny

Sposób przygotowania

1.     Buraczki ( pokrojone do garnka) gotujemy. Jak tylko zauważymy ze woda się zagotowuje dodajemy sok z cytryny i zmniejszmy ogień do minimum. Dodajemy kostki, czosnek i pieprz.

2.     Buraczki wolniutko maja dochodzić ok. Pół godz. Następnie dodajemy śmietankę i żurek i zeszkloną cebulkę. .Jeszcze 5 min i gotowe! Jak już wspomniałam barszczyk przecedzam.

3.     Posypać koperkiem. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin