Sałatka zakonnicy.doc

(41 KB) Pobierz
Sałatka zakonnicy

Sałatka zakonnicy

4 filety śledzia w oleju (matiasy)

1 puszka fasoli białej

1/2 pęczka dymki

3 średnie pomidory

1 ząbek czosnku

2 łyżki octu winnego

3 łyżki oliwy

cukier

sól

gałka muszkatołowa

pieprz

Etapy przygotowania

1.Obieramy ząbek czosnku i drobno go siekamy.

2.Ocet winny rozcieramy z czosnkiem, szczyptą soli, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzu i cukru. Mieszamy, wlewając oliwę.

3.Fasolę osączamy z zalewy, zalewamy sosem i odkładamy na 1/2 godziny do lodówki.4.Filety osączamy z oleju, kroimy na waskie paski.

5.Czyścimy dymkę i razem ze szczypiorem kroimy w krążki.

6.Myjemy pomidory i kroimy w kostkę.

7.Pokrojone śledzie mieszamy w salaterce z fasolą, dymką i pomidorami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin