Pierogi zakonne.doc

(25 KB) Pobierz
Pierogi zakonne

Pierogi zakonne

 

Składniki:

ciasto:

40 dag mąki pszennej

żółtko

2 łyżki stopionej margaryny

sól

około pół szklanki letniej przegotowanej wody

farsz:

60 dag chudego białego sera

2 jaja

sól

 

Przygotuj ciasto na pierogi - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby "odpoczęło".

 

W tym czasie zrób farsz - zmielony ser dokładnie utrzyj z jajami i solą. Następnie ciasto rozwałkuj na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego farszu i dokładnie zlepiaj. 

 

Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podawaj polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin