Ciasteczka kokosowe.doc

(250 KB) Pobierz

Składniki :

·         1,5 szklanki mąki

·         0,5 szklanki cukru

·         pół kostki miękkiego masła [ dałam 100 g , ale zwiększyłam potem o ok.2 czubate łyżki ]

·         0,5 szklanki wiórków kokosowych

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody

·         1 cukier waniliowy


Masło zagnieść z cukrem , cukrem waniliowym , sodą i proszkiem do pieczenia . Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe , ponownie zagnieść - ciasto powinno być tłuste i zwarte .

Z otrzymanej masy ulepić dwa jednakowej wielkości grube wałki , ułożyć je na talerzu i wstawić na pół godziny do lodówki , żeby ciasto stwardniało .

Schłodzone ciasto pokroić na plasterki o grubości około 0,5 cm . Ułożyć krążki na blasze , wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C . Piec przez około 10-15 minut . Pilnować , żeby ciasteczka zbytnio się nie przypiekły .

Moje uwagi : ciasto zrobione z podanych proporcji było zbyt suche i nie chciało się zagnieść - zwiększyłam ilość masła o jakieś 2 czubate łyżki ( może nawet trochę więcej ) . Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 230 ml - możliwe , że ta z oryginalnego przepisu miała mniej - i dlatego ciasto było na początku mało plastyczne .

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie , ale po ostygnięciu twardnieją .

Po ostygnięciu ciasteczka zostały udekorowane roztopioną czekoladą i kolorową posypką :)

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin