Marmurkowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe.doc

(47 KB) Pobierz
Marmurkowe ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Marmurkowe ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Składniki na ciasto 450 g:

·         50 g gorzkiej czekolady, połamanej w kosteczki

·         125 g miękkiego masła (pół kostki)

·         100 g cukru

·         skórka otarta z 1 pomarańczy

·         2 średniej wielkości jajka, delikatnie roztrzepane

·         120 g mąki

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

·         1 łyżka kakao

·         cukier puder do posypania

Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, ostudzić (lecz pilnować by nie zastygła znowu). Przy pomocy miksera połączyć dokładnie masło, cukier i otartą skórkę z pomarańczy. Powoli dodawać roztrzepane jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać soku pomarańczowego i dokładnie wymieszać, można zmiksować. Powstałe ciasto rozdzielić miedzy dwie miseczki. Do jednej części dodać kakao i ostudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać.

Do przygotowanej formy wykładać ciasto łyżką, na przemian - to z jednej miseczki to z drugiej, by osiągnąć efekt marmurka.

Piec około 40 minut w temperaturze 180°C, sprawdzić patyczkiem - po upieczeniu powinien być suchy.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Marmurkowe ciasto czekoladowo - pomarańczowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin