Placek węgierski.doc

(81 KB) Pobierz
Placek węgierski

Placek węgierski

 

Składniki

·         Ciasto:

·         2,5 szklanki mąki

·         4 żółtka

·         1 margaryna

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         cukier waniliowy 2 torebki

·         ponadto

·         bakalie,wiśnie,kakao

·         Piana:

·         4 białka

·         szklanka cukru

·         kisiel (dowolny smak)

Opis przygotowania

Z podanych składników zarobić ciasto na solnicy i podzielić na 3 części.Do jednej części dodać 2 łyżki kakao.Włożyc dwie częśći do lodówki. Jedną część rozwałkować i dać do formy.Ciasto posmarować powidłami na to dać bakalie (orzechy,rodzynki,wiśnie,migdały,,,) Na bakalie zetrzeć ciasto z kakao. Na to dajemy pianę. Na piane zetrzeć ciasto jasne .Całość piec w temp ok 180 stopni przez 40 minut

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin