DIETA BOGATOBIAŁKOWA.doc

(47 KB) Pobierz
DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWOPRZSWAJALNYCH WĘLOWODANÓW

DIETA BOGATOBIAŁKOWA

 

ZASTOSOWANIE :

-          wyniszczenie organizmu

-          zmniejszona odporność

-          niedokrwistość

-          oparzenia

-          gruźlica

-          choroby nowotworowe

-          choroby gorączkowe

-          zespół nerczycy (po modyfikacji)

CEL :

-          Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka o wysokiej wartości odżywczej, przede wszystkim dla celów anabolicznych takich jak : budowa i odbudowa komórek i tkanek ustroju, tworzenie białka ciał odpornościowych, enzymów i hormonów.

-           

Zadanie diety:

-          w praktyce omawiana dieta jest bogata głównie w produkty obfitujące w białko pochodzenia zwierzęcego a wiec mleko, sery, jaja, mięso i jego przetwory

-          dostarczone w pożywieniu białko spełnia swoje zadanie wówczas jeśli wartość energetyczna diety jest dostateczna (właściwa podaż T,W) w przeciwnym razie ciałko zostaje wykorzystane jako materiał energetyczny i zwieszanie tego składnika w diecie jest niecelowe

-          należy również uwzględnić występujące często zmniejszenie apetytu na chorobach z zalecana dieta.

-           

ZAŁOŻENIE DIETY :

-          BIAŁKO

-           

-          TŁUSZCZ

-          Znaczna cześć tłuszczu ogólnego pochodzi z produktów będących dobrym źródłem białka. W związku z tym ilość dodatkowego tłuszczu w całodziennej racji pokarmowej musi być o kilkanaście a nawet kilkadziesiąt % niższa od przeciętnej. Stopień redukcji dodawanego tłuszczu zależy od wartości energetycznej i białkowej poszczególnych diet. średnio ok. 25-35 g/ dobę tłuszczu dodawanego/ max 40 g)

-           

-          WĘGLOWODANY

-           

-          SKŁADNIKI MINARALNE

-          dieta dostarcza na ogół potrzebnych a niek...

-          w niektórych szczególnych stanach chorobowych, w których istnieje konieczność stosowanie diet bogatobialkowych, przy równoczesnym znacznie zwiększonym zapotrzebowaniu na omawiane składniki stosowane sa nacześciej odpowiednie preparaty farmakologiczne.

-          W niektórych jednostkach istnieje konieczność ograniczenia podaży sody, należy wówczas stosować dietę niskosodową.

-           

-           

-          UWAGI TECHNOLOGICZNE :

-          dieta ma charakter łatwo strawny (istnieją jednak indywidualne odstępstwa od tej zasady);

-          do wzbogacania potraw stosuje się białko jaja kurzego, serek homogenizowany;

-          zaleca się odtłuszczone mleko w proszku gdyż : 100g mleka odtłuszczonego odpowiada 1100 mleko świeżego – duża koncentracja białka;

-          odtłuszczone mleko w proszku może być stosowane do podprawiania zup, sosów, ciast, deserów;

-           

MODYFIKACJE DIETY

-          zmniejszenie ilości tłuszczów

-          zmniejszenie ilości tłuszczu dodawanego

-          podaż produktów odtłuszczonych

-          ograniczenie sodu

-          eliminacja solenia potraw

-          zastąpienie produktów zwierających duże ilości sodu (dodawanego w procesie technologicznym) innymi

RACJA POKARMOWA

-           

-           

-          2400

-          2400

-          2600

-          B

-          120

-          150

-          150

-          T

-          73

-          73

-          82

-          W

-          318

-          290

-          36

-          I – Pieczywo

-          180

-          200

-          200

-               Mąki, kasze, makarony

-          60

-          60

-          60

-          II   mleko 2 % / ser biały

-          700/120

-          900/150

-          900/150

-               Mleko odtłuszczone w proszku

-          50

-          70

-          70

-          III

-          50

-          50

-          50

-          IV  Mięso / wędliny / ryby

-          140/60/33

-          200/60/35

-          200/60/35

-          V

-          20

-          10

-          20

-          VI  olej/ margaryna

-          5/3

-          5/-

-          5/3

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin