DIETA BOGATOBIAŁKOWA
ZASTOSOWANIE :
- wyniszczenie organizmu
- zmniejszona odporność
- niedokrwistość
- oparzenia
- gruźlica
- choroby nowotworowe
- choroby gorączkowe
- zespół nerczycy (po modyfikacji)
CEL :
- Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka o wysokiej wartości odżywczej, przede wszystkim dla celów anabolicznych takich jak : budowa i odbudowa komórek i tkanek ustroju, tworzenie białka ciał odpornościowych, enzymów i hormonów.
-
Zadanie diety:
- w praktyce omawiana dieta jest bogata głównie w produkty obfitujące w białko pochodzenia zwierzęcego a wiec mleko, sery, jaja, mięso i jego przetwory
- dostarczone w pożywieniu białko spełnia swoje zadanie wówczas jeśli wartość energetyczna diety jest dostateczna (właściwa podaż T,W) w przeciwnym razie ciałko zostaje wykorzystane jako materiał energetyczny i zwieszanie tego składnika w diecie jest niecelowe
- należy również uwzględnić występujące często zmniejszenie apetytu na chorobach z zalecana dieta.
ZAŁOŻENIE DIETY :
- BIAŁKO
- TŁUSZCZ
- Znaczna cześć tłuszczu ogólnego pochodzi z produktów będących dobrym źródłem białka. W związku z tym ilość dodatkowego tłuszczu w całodziennej racji pokarmowej musi być o kilkanaście a nawet kilkadziesiąt % niższa od przeciętnej. Stopień redukcji dodawanego tłuszczu zależy od wartości energetycznej i białkowej poszczególnych diet. średnio ok. 25-35 g/ dobę tłuszczu dodawanego/ max 40 g)
- WĘGLOWODANY
- SKŁADNIKI MINARALNE
- dieta dostarcza na ogół potrzebnych a niek...
- w niektórych szczególnych stanach chorobowych, w których istnieje konieczność stosowanie diet bogatobialkowych, przy równoczesnym znacznie zwiększonym zapotrzebowaniu na omawiane składniki stosowane sa nacześciej odpowiednie preparaty farmakologiczne.
- W niektórych jednostkach istnieje konieczność ograniczenia podaży sody, należy wówczas stosować dietę niskosodową.
- UWAGI TECHNOLOGICZNE :
- dieta ma charakter łatwo strawny (istnieją jednak indywidualne odstępstwa od tej zasady);
- do wzbogacania potraw stosuje się białko jaja kurzego, serek homogenizowany;
- zaleca się odtłuszczone mleko w proszku gdyż : 100g mleka odtłuszczonego odpowiada 1100 mleko świeżego – duża koncentracja białka;
- odtłuszczone mleko w proszku może być stosowane do podprawiania zup, sosów, ciast, deserów;
MODYFIKACJE DIETY
- zmniejszenie ilości tłuszczów
- zmniejszenie ilości tłuszczu dodawanego
- podaż produktów odtłuszczonych
- ograniczenie sodu
- eliminacja solenia potraw
- zastąpienie produktów zwierających duże ilości sodu (dodawanego w procesie technologicznym) innymi
RACJA POKARMOWA
- 2400
- 2600
- B
- 120
- 150
- T
- 73
- 82
- W
- 318
- 290
- 36
- I – Pieczywo
- 180
- 200
- Mąki, kasze, makarony
- 60
- II mleko 2 % / ser biały
- 700/120
- 900/150
- Mleko odtłuszczone w proszku
- 50
- 70
- III
- IV Mięso / wędliny / ryby
- 140/60/33
- 200/60/35
- V
- 20
- 10
- VI olej/ margaryna
- 5/3
- 5/-
kryswiec