technologie uzdatniania wody do celów spożywczych i przemysłowych.pdf
(
908 KB
)
Pobierz
untitled
Ochrona Środowiska
Wykład 8
Technologie uzdatniania wody
do celów spożywczych
i przemysłowych
Wymagany skład wody
wykorzystywanej w przemyśle
{
skład fizykochemiczny oraz
bakteriologiczny określają odpowiednie
normy branżowe (są różne w zależności
od przeznaczenia wody)
Wybór sposobu oczyszczania
wody
muszą być usunięte z wody
¾
Zanieczyszczenia zawieszone i koloidalne które powodują
mętność i barwę
¾
Substancje organiczne pochodzenia antropogenicznego
¾
Substancje powodujące smak i zapach wody
¾
Związki żelaza oraz manganu
¾
Gazy rozpuszczone (CO2, H2S, CH4)
¾
Domieszki powodujące twardość oraz zasolenie
¾
Pasożyty, bakterie, wirusy i niekiedy glony
{
Skład oczyszczonej wody zależy od jej
przeznaczenia
{
Praktycznie wszystkie wody naturalne przed
ich wykorzystaniem do picia oraz na cele
gospodarcze muszą być odpowiednio
przygotowane, co uzyskuje się w procesach
oczyszczania
{
Zależy
od rodzaju substancji
, które
Przeznaczenie wody
{
Woda do picia i na cele gospodarcze
{
Woda do celów przemysłowych:
¾
chłodnicza
¾
kotłowa
¾
dla przemysłu spożywczego
¾
dla przemysłu farmaceutycznego
(przewodność <5μS/cm)
¾
dla przemysłu elektronicznego
¾
dla przemysłu papierniczego
(barwa <15g Pt/m
3
, utlenialność
<6g O
2
/m
3
)
¾
dla przemysłu włókienniczego
¾
do farbowania
¾
hydrotransport
Plik z chomika:
clivie
Inne pliki z tego folderu:
FIZYCZNE I CHEMICZNE WLASCIWOSCI WODY.docx
(46 KB)
CaO SCHEMAT BLOKOWY STACJI ODNOWY WODY I GOSPODARKI OSADOWEJ.doc
(32 KB)
technologie uzdatniania wody do celów spożywczych i przemysłowych.pdf
(908 KB)
Rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.doc
(77 KB)
ODNOWA WODY.doc
(22 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 27.02.2021
Biografie
Biznes
Czasopisma
Dokumenty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin