technologie uzdatniania wody do celów spożywczych i przemysłowych.pdf

(908 KB) Pobierz
untitled
Ochrona Środowiska
Wykład 8
Technologie uzdatniania wody
do celów spożywczych
i przemysłowych
216183672.003.png
Wymagany skład wody
wykorzystywanej w przemyśle
{ skład fizykochemiczny oraz
bakteriologiczny określają odpowiednie
normy branżowe (są różne w zależności
od przeznaczenia wody)
216183672.004.png
Wybór sposobu oczyszczania
wody
muszą być usunięte z wody
¾ Zanieczyszczenia zawieszone i koloidalne które powodują
mętność i barwę
¾ Substancje organiczne pochodzenia antropogenicznego
¾ Substancje powodujące smak i zapach wody
¾ Związki żelaza oraz manganu
¾ Gazy rozpuszczone (CO2, H2S, CH4)
¾ Domieszki powodujące twardość oraz zasolenie
¾ Pasożyty, bakterie, wirusy i niekiedy glony
{ Skład oczyszczonej wody zależy od jej
przeznaczenia
{ Praktycznie wszystkie wody naturalne przed
ich wykorzystaniem do picia oraz na cele
gospodarcze muszą być odpowiednio
przygotowane, co uzyskuje się w procesach
oczyszczania
{ Zależy od rodzaju substancji , które
216183672.005.png
Przeznaczenie wody
{ Woda do picia i na cele gospodarcze
{ Woda do celów przemysłowych:
¾ chłodnicza
¾ kotłowa
¾ dla przemysłu spożywczego
¾ dla przemysłu farmaceutycznego (przewodność <5μS/cm)
¾ dla przemysłu elektronicznego
¾ dla przemysłu papierniczego (barwa <15g Pt/m 3 , utlenialność
<6g O 2 /m 3 )
¾ dla przemysłu włókienniczego
¾ do farbowania
¾ hydrotransport
216183672.006.png 216183672.001.png
216183672.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin