PIWO GRZANE.doc

(25 KB) Pobierz
PIWO GRZANE

PIWO GRZANE

 

 

1.      Piwo grzane pospolite

 

SKŁADNIKI:

0,5 l jasnego piwa

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki zmielonych goździków

2 łyżki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Wsyp cukier, cynamon i zmielone goździki do niedużego garnka, zalej je siedmioma łyżkami piwa, zamieszaj i poczekaj aż cukier się rozpuści, zagotuj i przetrzymaj pod pokrywką 3 minuty. Dolej pozostałe piwo, przykryj garnek pokrywką i na silnym ogniu doprowadź do wrzenia. Odczekaj chwilę, aż przyprawy osiądą na dnie i porozlewaj napój do porcelanowych albo kamionkowych kubków.

 

 

2. Piwo grzane z ziołami:

 

SKŁADNIKI:

0,5 l jasnego piwa

2 jaja

3-4 łyżki cukru

kawałek cynamonu

3-4 goździki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Zagotować piwo z cynamonem i goździkami. Żółtka utrzeć, po czym wlewać do nich po trochu gorące piwo, ciągle mieszając. Podgrzać, aż lekko zgęstnieje. Nie gotować. Podawać w dzbanku porcelanowym, rozlewając do porcelanowych kubków. Jako dodatek można podać grzanki lub biały ser pokrojony w kostkę.

 

 

3. Piwo grzane z cukrem:

 

SKŁADNIKI:

0,5 l jasnego piwa

5-6 łyżeczek cukru .

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

do piwa wsypać cukier i zagotować w emaliowym garnuszku pod przykryciem. Przelać do szklanego dzbanka i rozlewać do wysokich szklanek.

 

 

4. Piwo grzane z pomarańczą:

 

SKŁADNIKI:

0,5 l jasnego piwa

1 dorodna, intensywnie wybarwiona pomarańcza

cynamon

4-5 goździki

5-6 łyżeczek cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Zetrzyj na tarce aromatyczną skórkę z pomarańczy, wyciśnij i odcedź sok z owocu. Do niewielkiego garnka wsyp cukier, startą skórkę pomarańczową i cynamon; zalej te przyprawy siedmioma łyżkami piwa, wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru i zagotuj pod przykryciem. Wlej resztę piwa i sok z pomarańczy, przykryj i na silnym ogniu szybko doprowadź do wrzenia. Podawaj w kielichach na nóżce lub w małych, kamionkowych kubeczkach.

 

 

5. Piwo porzeczkowe:

 

SKŁADNIKI:

0,5 l jasnego piwa

0,25 l soku z czarnej porzeczki

średniej wielkości cytryna

odrobina wanilii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Podgrzej na małym ogniu piwo, tak by nie wykipiało, dodaj sok z czarnej porzeczki i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku wanilią. Cytrynę pokrój w plasterki i włóż do powstałego ponczu.

 

 

6. Piwo z dużą pianką

 

SKŁADNIKI:

1 l jasnego piwa

4 jaja

6 łyżeczek cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Ubić ręcznie lub w mikserze jajka z piwem, dodając cukier, cynamon i skórkę cytryny. Stale mieszając podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Podawać gorące, w pucharkach szklanych.

 

 

7. Piwo Egzotyczne:

 

SKŁADNIKI:

0,5 l jasnego piwa

1,5 łyżki naturalnego miodu

1 jajko

1 cytryna

1 pomarańcza

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Zagrzej piwo, dodaj miód i ubite na kogel-mogel jajko. Rozdziel pomarańcze i cytrynę na pół. Połowę owoców pokrój i dodaj do ogrzanej masy, z drugiej części owoców wyciśnij sok i również dodaj da piwa. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Podawaj gorące w porcelanowych filiżankach lub kubkach.

 

źródło: http://www.e-drinks.com.pl/index3.html

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin