Bigos cygański
Składniki:
· 1 kg mięsa mielonego
· 1 kg cebuli
· 1 kg pieczarek
· 2 puszki fasoli konserwowej
· 2 słoiki papryki konserwowej
· 1 koncentrat pomidorowy
· pieprz, sól
· ząbek czosnku, cebula,
· bułka tarta,
· 2 jajka,
· majeranek
· liść laurowy, ziele angielskie
· olej
Sposób przygotowania:
Mięso mielone doprawić czosnkiem, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać 2 jajka i bułkę tartą. Wyrobić masę, formować małe klopsiki i smażyć je na oleju.
Pieczarki pokroić drobno, smażyć na oleju. Dodać pokrojoną cebulę, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Dołożyć usmażone klopsiki, fasolę, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat, sól i pieprz do smaku. Dusić wszystko na małym ogniu.
ku3k