Gołąbki z pieczarkami.docx

(11 KB) Pobierz

                                          Gołąbki z pieczarkami

 

Składniki:

2 główki kapusty

60 dag pieczarek

4 marchewki

2 cebule

3 szklanki ugotowanego ryżu

1łyżeczka ostrej  papryki

2 jajka

8 łyżek startego żółtego sera

sól

pieprz

4 szklanki bulionu warzywnego

4 łyżki masła

słoiczek przecieru pomidorowego (180 gram)

 

Wykonanie:

 

1. Kapustę (bez głąba)obgotować.

2. Wyjąć , odsączyć i pousuwać grubsze nerwy.

3. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na 4 łyżkach masła

4. Marchewkę oczyścić pokroić w słupki i krótko obsmażyć

5. Do ryżu dodać pieczarki, przecier, posiekaną bardzo drobno cebulę, jajka, żółty ser i 1/2 łyżeczki papryki.

6. Doprawić solą i pieprzem.

7. Masę zawijać w liście kapusty.

8. Na liściach (tych, które nie użyliśmy na zawijanie )  układamy  gołąbki jeden przy drugim .

9. Podlewamy bulionem, obsypujemy marchewką i papryką.

10. .Na górę znowu dajemy  liście kapusty.

11.Przykrywamy pokrywą i dusimy do miękkości.

 

Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin