Bulinki.rtf

(6 KB) Pobierz
Bulinki

Bulinki

 

Składniki na 8 porcji:

50 dag piersi kurczaka

40 dag krewetek koktajlowych

2 łeczki mąki ziemniaczanej

2 jaja

wiórki kokosowe, sól

sos:

mały słoik Majonezu dekoracyjnego WINIARY

ćwierć szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy

ćwierć szklanki białego wytrawnego wina

4 ząbki czosnku

łka ziół prowansalskich

 

Na początku przygotuj sos: majonez wymieszaj z sokiem z pomarańczy, dodaj wino, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła prowansalskie. Wszystko razem dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.

 

Krewetki i mięso zmiel, dodaj jaja roztrzepane z 1/3 szklanki wody, mą, dobrze wyrób i dopraw do smaku. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w wiórkach i smaż w głębokim oleju (tak jak pączki), aż wiórki nabiorą jasnozłotego koloru.

 

Podawaj z przygotowanym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin