Tort makowy z masą kawową
25 dam maku4-5 migdałów8 jaj rozdzielonych25 dag cukru pudru6 dag tartej bułkiwanilia1 łyżka mioduskórka cytrynowa2 dag margaryny2 dag tartej bułkiMasa kawowa:3 jaja20 dag cukru3 dag kawy rozpuszczalnej25 dag masła1 kieliszek spirytusuLukier pomadkowy kawowy:30 dag cukru1/8 l wody0,5 l łyżki octu 3%napar z kawy pozostałej z przyrządzania masyCiasto:
Mak sparzyć. Migdały sparzyć i obrać z łuski, zemleć razem z makiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Ubić białka na sztywną pianę. Wyłożyć na żółtka warstwami pianę, mak, migdały, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę cytrynową. Lekko wymieszać, wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut.Zimny biszkopt przekroić na 2 krążki.Masa:Kawę zaparzyć 8 łyżkami wrzącej wody, napar powinien być esencjonalny. Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle mieszając. Masło utrzeć, połączyć z żółtkami. Do zimnej masy dodawać porcjami kawę. Ucierać uważając aby masa się nie 'zwarzyła>'. Przyprawić wanilią i spirytusem.Lukier:Lukier zalać naparem mocnej kawy i gotować do takiej gęstości aby próba dała 'piórka'. W czasie gotowania często obmywać brzegi naczynia piórkiem maczanym w wodzie, aby cukier się nie krystalizował. Powierzchnię syropu skropić zimną wodą, wstawić go z naczyniem do zimnej wody, schłodzić do 60 stopniu, ciepły ucierać drewniana łyżką aby był gładki. Po dokładnym utarciu lukier powinien mieć gęstość ciasta kluskowego.Przekrojony tort posmarować masą kawową, a wierzch i boki tortu pokryć lukrem pomadkowym
dimitrif