Pikantny placek
Składniki:
około 40 dag resztek pieczeni cielęcej, wieprzowej lub drobiowej
szklanka zielonego groszku (mrożony, obgotowany, lub konserwowy)
po łyżce masła i mąki
1/4 szklanki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
pół szklanki śmietanki
sól
pieprz mielona papryka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
1-2 łyżki gęstej śmietany
łyżka przegotowanej wody
Posiekaj drobno mąkę z masłem, dodaj sól, wodę i śmietanę. Wyrób ciasto, rozwałkuj je, złóż na 3 części i ponownie zagnieć. Teraz owiń je ściereczką i włóż do lodówki.
Mięso pokrój w drobną kostkę. W rondelku stop masło, dodaj mąkę i zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją bulionem i podgrzewaj, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj mięso, groszek, dopraw także solą, pieprzem i papryką. Zdejmij je z ognia i wymieszaj ze śmietanką oraz natką.
Formę wysmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem tak, aby brzegi były podniesione do góry. Gęsto ponakłuwaj je widelcem, po czym wstaw na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Kiedy ciasto lekko się podpiecze, wyjmij je i wyłóż przygotowaną masą, posyp bułką tartą i grudkami masła. Włóż je znów do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Podawaj na gorąco, najlepiej z surówkami.
ZULUS555