Pikantny placek.rtf

(8 KB) Pobierz
Pikantny placek

Pikantny placek

 

Składniki:

około 40 dag resztek pieczeni cielęcej, wieprzowej lub drobiowej

szklanka zielonego groszku (mrożony, obgotowany, lub konserwowy)

po łce masła i mąki

1/4 szklanki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY przygotowanego wg przepisu na opakowaniu

pół szklanki śmietanki

l

pieprz mielona papryka

3 łki posiekanej natki pietruszki

bułka tarta

ciasto:

20 dag mąki

10 dag masła

1-2 łki gęstej śmietany

łka przegotowanej wody

l

 

Posiekaj drobno mą z masłem, dodaj sól, wodę i śmietanę. Wyrób ciasto, rozwałkuj je, złóż na 3 części i ponownie zagnieć. Teraz owiń je ściereczką i włóż do lodówki.

 

Mięso pokrój w drobną kostkę. W rondelku stop masło, dodaj mą i zrób białą zasmaż. Rozprowadź bulionem i podgrzewaj, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj mięso, groszek, dopraw także solą, pieprzem i papryką. Zdejmij je z ognia i wymieszaj ze śmietanką oraz natką.

 

Formę wysmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem tak, aby brzegi były podniesione do góry. Gęsto ponakłuwaj je widelcem, po czym wstaw na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Kiedy ciasto lekko się podpiecze, wyjmij je i wyłóż przygotowaną masą, posyp buł tartą i grudkami masła. Włóż je znów do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

 

Podawaj na gorąco, najlepiej z surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin