Olla podrida - zgniły garnek.rtf

(6 KB) Pobierz
Olla podrida - zgni³y garnek

Olla podrida - zgniły garnek

 

Składniki na 6 porcji:

30 dag grochu

3 marchewki

4 duże ziemniaki

2 brukwie

seler

duża cebula

1-2 ząbki czosnku

1/4 kury

po 25 dag chudej wołowiny i wieprzowiny

10 dag suchej kiełbasy

l, pieprz

grzanki z bułki

 

Umyty groch namocz na noc. Obraną marchewkę, brukiew i ziemniaki pokrój w grubą kostkę, seler poprzecinaj na ćwiartki, mięso potnij na niewielkie kawałki, a cebulę w plasterki.

 

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, wrzuć cebulę, seler, odcedzony groch i mięso. Gotuj na małym ogniu około godziny, po czym dodaj drobno posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki kiełbasę, ziemniaki, marchewkę i brukiew. Dopraw do smaku solą i pieprzem, pogotuj pod przykryciem jeszcze około 30 minut, a następnie odkryj i lekko odparuj. Na talerzach umieść grzanki, wlej po łce wywaru, po czym wyłóż na nie potrawę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin