Serca wołowe duszone.rtf

(7 KB) Pobierz
Serca wo³owe duszone

Serca wołowe duszone

 

Składniki na 6 porcji:

80 dag serc wołowych

30 dag boczku

cebula

2 łki oleju

2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

1-2 liście laurowe

marchewka, por (tylko biała część)

1-2 łodygi selera naciowego

2 twarde, mięsiste pomidory

łeczka koncentratu pomidorowego

mielona słodka papryka

pół szklanki śmietany

łeczka mąki ziemniaczanej

cukier, sól, pieprz

pieprz cayenne

 

Zalej serca zimną wodą na 1-2 godzin. Po tym czasie osusz je, usuńony, ży i tłuszcz i naszpikuj cienkimi paskami boczku.

 

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, a następnie obsmaż ze wszystkich stron naszpikowane serca. Przełóż całość do rondla, dodając sól, pieprz, pieprz cayenne i mieloną paprykę. Zalej to wszystko gorącym bulionem warzywnym i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.

 

Obraną w tym czasie marchewkę, por i łodygi selera pokrój w plasterki, dodaj do serc i uduś razem przez około 20 minut. Sparz wrzątkiem i obierz ze skórki pomidory, potnij je na ćwiartki, wrzuć do rondla i znowu poduś przez około 10 minut. Wlej teraz do rondla wymieszany z cukrem, solą i częścią śmietany koncentrat pomidorowy oraz mą ziemniaczaną rozpuszczoną w łce wody i - mieszając - gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wlej resztę śmietany, wymieszaj i podgrzej zawartość rondla. Podawaj z kluskami francuskimi lub makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin