Beszamel w naleśniku z pieczarkami.doc

(22 KB) Pobierz
Beszamel w naleśniku z pieczarkami

Beszamel w naleśniku z pieczarkami

·          

·         300 g mąki

·         3 jajka

·         3/4 l mleka

·         2 łyżki oleju

·         szczypta soli

·         Beszamel:

·         70 g mąki

·         70 g masła

·         1 litr tłustego mleka

·         gałka muszkatołowa

·         Farsz:

·         1/2 kg pieczarek

·         300 g szynki

·         250 g sera gruyere

 

Dzieci lubią naleśniki.
Każdy lubi.
Tu mamy przypadek naleśnika beszamelowego. Taki naleśnik po złożeniu jest potężny. Jeden zupełnie spokojnie wystarczy na porządne danie.
Acha, zamiast pieczarek i szynki do beszamelu możecie dodać to, co chcecie. Pełen luz. Miłego eksperymentowania życzę.

Jak to zrobić:

Ciasto naleśnikowe:
1. Wsyp mąkę z solą do miski.
2. Roztrzep jajka, przelej do mąki i wymieszaj.
3. Powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż w cieście nie będzie grudek. Dla pewności przelej je przez sitko. Dodaj olej i wymieszaj.

Beszamel:
4. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 2 min.
5. Wlej mleko i mieszaj, aż płyn stanie się gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
6. Pokrój szynkę w paseczki i dodaj do sosu.
7. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż je na osobnej patelni. Posól na samym początku smażenia, żeby puściły wodę.
8. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami.
9. Wrzuć do beszamelu pieczarki i trochę sera.

Naleśniki:
10. Usmaż cienkie placki.
11. Na połowie każdego placka ułóż warstwę sosu i posyp ją serem. Następnie złóż placek na 4 części (jak kartkę papieru).
12. Posyp z wierzchu resztą sera i włóż do rozgrzanego piekarnika, żeby się chwilę zapiekły.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin