Dieta Dunkana - słodycze (przepisy).doc

(58 KB) Pobierz
Dieta Dunkana -> ciasta i ciasteczka

Dieta Dunkana -> ciasta i ciasteczka

Ciacho murzynkowate

- 3 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (tak było w oryginalnym przepisie z neta - należy zastąpić mazeiną!)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- aromat (jaki lubicie)
- 2 łyżki słodziku w płynie, ale ogólnie słodzicie ile potrzebujecie
- jogurty naturalny 150g.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec 40 minut.

 

 

Sernik ciepło-zimny (faza pierwsza)

- 250 g sera chudego
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 4-5 łyżek płynnego słodzika (w zasadzie ile kto potrzebuje)
- 1 łyżeczka kakao odtłuszczonego
- żelatyna w proszku na 0,5 l płynu

Na patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3 jajkami, podgrzewać aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie ścięte.
Przestudzić i do masy dodać 100 ml mleka chudego ze słodzikami i żelatyną w proszku.
Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodać kroplę aromatu np. migdałowego), a drugą porcję podgrzewamy lekko na patelni, dodajemy kakao aż się trochę zetnie.
Masy kładziemy na siebie i wstawiamy całość do lodówki.
Na górą warstwę można położyć jeszcze dukanową galaretkę.

Biszkopt

-3 jajka
-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)
-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
-7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią. Można potem posmarować jednym z kremów dukana, albo nutellą dukanowską.

Sernik Dukana

- 800g twaróg chudy (może być odpowiednik śmietankowy z małą zawartością tłuszczu - to potem mielić nie trzeba)
- 6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki słodziku
- kilka kropel aromat (ja dałam waniliowy)
- 1 szklankę mleka 0,5 %,

Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.
Dodać szklankę mleka. Ponownie użyć miksera.
Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.

 

Napoleonka !!

CIASTO:
* 3 łyżki otrąb owsianych
* 1 łyzka skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki słodzika
* 1 łyżka ( odtłuszczonego oczywiście) mleka w proszku
* 2 jajka
* 6 łyżek serka homogenizowanego
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki zapachu porańczowego

Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temp 180st. Przeciać w połowie. Jeśli ciasto po wyjęciu jest jeszcze miękkie - "dosuszyć" na chrupiąco w 120st na samej kratce.

KREM:
* 1/2 litra mleka
* 3 żółtka
* 2+ łyżki słodzika
* 2 łyżki skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki żelatyny
* zapach wanioliowy

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodaż żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w misce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia

Smacznego !

Ciasto jogurtowe

3 jajka
1 jogurt
słodzik
4 łyżki mazeiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Jajka ubić z jogurtem, dodać słodzik, aromat pomarańczowy, mazeinę i proszek do pieczenia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 45 minut.
Smacznego!

 

Ciasto czekoladowe z mikrofali w 4 minuty!!! ;)

Kochane oto pierwszy przepis, który zamieszczam na tym forum,zaczerpnęłam z forum Proteinki na gazecie.pl

4 łyżki zmielonych otrębów
2 łyżki słodzika w płynie
2 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka 0%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina przyprawy do piernika (jeśli ktoś chce)

Mieszamy w dużym kubku i na około 4 minuty do mikrofalówki.
Wyciągamy i zajadamy

Pierwszy raz robiąc to ciasto byłam w kompletnym szoku!! Z kubeczka wyskakuje przepiękny pulchniutki murzynek
SMACZNEGO!!!

 

Lody dukanowe (faza pierwsza)

- 3 kopiaste łyżki serka homo 0%
- 2 żółtka
- 3 białka
- słodzik
- aromat waniliowy (1-2 krople)

Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat, ubić pianę, wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek/kubeczków i wkładamy do zamrażarki.

 

 

 

lody jogurtowo czekoladowe (wszystkie fazy)

1 jogurt naturalny
słodzik-wedle gustu
1 łyżeczka kakao lub kawy lub nic

Gęste sitko wyłóż kilkoma warstwami gazy, umieść nad jakimś naczyniem i wlej jogurt. Przykryj i odczekaj kilka godzin, aby wypłynął nadmiar wody . Gdy jogurt zgęstnieje wstaw na godzinę do zamrażalnika. Wymieszaj
ja często nie "odcedzam" i wychodzi taki "kruszon" ale nie każdy lubi skrzypienie w zębach więc napisałam jak to powinno być w oryginale
w wersji fast-zamiast jogurtu dodaję zimne mleko z lodówki i mam shaka

Herbatniki

- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki słodziku w płynie
-10 kropli aromatu waniliowego
-1 łyżka otrąb pszennych
- 2 łyżki otrąb owsianych

Wymieszać żółtka, słodzik, aromat, otręby. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Ciasto wlać do płaskiej formy (brytfanki) i piec około 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach.

Muffinki Dukanowskie (Faza I)

- 4 łyżki otrąb pszennych
- 8 łyżek otrąb owsianych
- 4 żółtka
- 4 łyżki serka
- 1 łyżeczka słodziku
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- jakiś aromat (np migdałowy) czy kakao

Składniki wymieszać, ubić pianę z pozostających białek i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30 min w 180 stopniach.

bezy (faza I)

4 białka
ćwierć cytryny
słodzik w proszku

Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny, dodać łyżkę słodziku.
Bezy wykładać łyżką na blaszkę wyłożóną folią.
I teraz tak: wg przepisu powinno się to suszyć w temp. 100 st C przez 3 godziny w piekarniku (wtedy będą pięknie białe jak ze sklepu)
ale ja jestem niecierpliwa i zrobię to szybciej i w wyższej temp., będą żółte, ale myślę, że pyszne.

DROZDZOWKI DUKANOWE Z SEREM

-3 jajka
-2 lyzki otreb owsianych
-2 lyzki otreb pszennych
-szczypta soli
-4 tabletki slodziku ( zalezy jak kto lubi )
-kostka twarogu chudego
-lyzeczka proszku do pieczenia
-lyzka mleka 0%
-cynamon(jezeli ktos oczywiscie lubi)

Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli, dodac polowe sera, proszek do pieczenia i otreby, ja dale po 2 lyzki stolowe z kazdego rodzaju, ale trzeba patrzec jaka konsystencje ma ciasto ;] odrobine slodzika.... calosc przelewam do malutkich babeczkowatych foremek ;p ...
Reszte sera rozgniatam z cynamonem lyzka mleka i reszta slodziku.... serowa mase nakladam na ciasto wykonane wczesniej i gotowe ;] ... oczywiscie jak sie upiecze ;] jakies 30 min w temp 180stopni, piekarnik trzeba wczesniej nagrzac

muffinki cytrynowe 16 sztuk):


- 3 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki maizeny
- skórka starta z jednej cytryny
- jedna łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego
- aromat waniliowy
- 5 jajek
Otręby zmielić, zmieszać z maizeną, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, serek i aromat dodać do otrębów, wymieszać. Białka ubić. Wszystko wymieszać.(masa jest półpłynna – taka ma być!)
Piec 25-30 min w 180⁰C

Mufinki z coca-colą zero (9 mufinek)

10 łyżek otrąb owsianych                                    5 łyżek otrąb pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia                         5 łyżek słodzika (1łyżka=3łyżeczkom cukru)
2 łyżki kakao                                                       2 jajka
3 łyżki oleju parafinowego                                 5 łyżek coca-coli zero/light
0,5 szkl mleka


Otręby zmielić na puch. Podczas mielenia dodać słodzik. Wymieszać ze sobą suche składniki (otręby, słodzik, kakao, proszek do pieczenia). W osobnej misce wymieszać "mokre" (mleko, jajka, olej i na samym końcu coca-colę). Zmieszać ze sobą suche z "mokrymi". Nałożyć do papilotek. Piec 25min w 160stopniach.

Ptasie mleczko

- 1litr chudego mleka
- żelatyna (trochę więcej niż każą dać na litr płynu)
- aromat migdałowy, rumowy lub jaki kto lubi
- trochę barwnika spożywczego( jeśli nie macie to mleczko będzie białe)
- słodzik

Mleko zagotować z aromatem i barwnikiem.Żelatynę wymieszać w odrobinie gorącego mleka i dodać do reszty mleka(nie gotować).
Na koniec dodać słodzik.Ostudzić.Nie dużą blaszkę wyłożyć folią aluminiową i wlać zimne mleko z żelatyna.
Wstawić na kilka godzin do lodówki aż się dobrze zetnie.
Wyjąć z blaszki,zdjąć folię i pokroić na kawałeczki.

Deser 'Zebra'

-2 duże jogurty naturalne
-żelatyna (porcja na 1 litr)
-aromat waniliowy
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kawy mielonej
-20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)

(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)

Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Ten sam kubek napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee i nakładamy warstwami obie masy uważając, żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie

 

 

 

 

 

 

 

TIRAMISU

Najpierw trzeba upiec biszkopt:

-3 jajka
-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)
-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
-7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią.

Ja dodałam jeszcze jedno jajko i mniej słodziku. Masa wyszła mi trochę za gęsta przed dodaniem białek więc wlałam trochę mleka 0,5% i zmiksowałam na gładką masę. Formę użyłam ok 30cm x 20cm, może byc nawet trochę większa.Biszkopt piekłam do tak zwanego suchego patyczka.

Składniki na masę:

- 500 g sera twarogowego na sernik (wg. mnie najlepszy jest Dr.Oetker)
- 4 jajka
- 10 g żelatyny
- kakao odtłuszczone do posypania
- 1 łyżka aromatu rumowego bo o smaku amaretto raczej nie ma( ja zaszalałam i użyłam 100 ml prawdziwego amaretto :)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kilka łyżek słodziku w płynie (ile kto woli)

Najpierw zalewamy kawę 100 ml gorącej wody, czekamy aż ostygnie, a następnie dodajemy do niej amaretto (lub aromat). Kawę wkładamy do lodówki żeby się schłodziła.Ubijamy mikserem żółtka z dwoma łyżkami słodziku i z niewielką ilością amaretto. Ser miksujemy na gładką masę ze słodzikiem (2-3 łyzki), dodajemy ubite zółtka. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzoną wlewamy do masy i miksujemy. Białka ubic na sztywną pianę, dodac do reszty i wymieszac delikatnie łyżką. Biszkopt kroimy na wąskie paski, moczymy w kawie z amaretto (tak żeby nie za mocno przesiąkły) i układamy na dnie naczynia o wymiarach ok. 25cm x 25cm (moze byc szklane, porcelanowe, albo zwykła blaszka do ciasta). Na to wlewamy pierwszą warstwę masy serowej. Ponownie układamy biszkopt i kolejną warstwę sera. Posypujemy kakao i wkladamy do lodówki najlepiej na całą noc.
 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe


400g marchewki
4 jajka
Szczypta soli
3 łyżki otrębów
Łyżka skrobi kukurydzianej
Łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon, gałka muszkatołowa
Umyte i obrane marchewki drobno zetrzeć, oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a do żółtek dodac proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko połączyć na jednolitą masę. Następnie na blaszkę i do piekarnika. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin