Makówki.doc

(41 KB) Pobierz
Makówki

Makówki

Składniki:

·         1/2 kg maku

·         10 bułek

·         2 l mleka (3,2 %)

·         5 łyżek cukru

·         opakowanie cukru waniliowego

·         ¾ kostki masła (200 g)

·         paczka rodzynek (150 g)

·         migdały w płatkach

 

 

Przygotowanie:

Zagotować 1 l mleka. Zmielony drobno mak (na dobrej maszynie, najlepiej udać się w tym celu do piekarza) zalać gotującym się mlekiem. Dodać 100 g masła, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i gotować ciągle mieszając ok. 5 min. Osobno ugotować 1 l mleka, dodać 2 łyżki cukru i ¼ kostki masła. Wymieszać i ostudzić.

Bułki pokroić w plastry (grubości kromki). Przygotować 2 miski. Bułki maczając w mleku układać na przemian warstwami z masą makową.

Udekorować plasterkami migdałów.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin