Składniki:
· 1/2 kg maku
· 10 bułek
· 2 l mleka (3,2 %)
· 5 łyżek cukru
· opakowanie cukru waniliowego
· ¾ kostki masła (200 g)
· paczka rodzynek (150 g)
· migdały w płatkach
Przygotowanie:
Zagotować 1 l mleka. Zmielony drobno mak (na dobrej maszynie, najlepiej udać się w tym celu do piekarza) zalać gotującym się mlekiem. Dodać 100 g masła, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i gotować ciągle mieszając ok. 5 min. Osobno ugotować 1 l mleka, dodać 2 łyżki cukru i ¼ kostki masła. Wymieszać i ostudzić.
Bułki pokroić w plastry (grubości kromki). Przygotować 2 miski. Bułki maczając w mleku układać na przemian warstwami z masą makową.
Udekorować plasterkami migdałów.
CatrinB