Informacje o uprawie.pdf

(99 KB) Pobierz
62-020 Swarzędz, ul. Cybińska 4
INFORMACJE O UPRAMIE WINOROŚLI
SADZENIE
-wykopać dołek głębokości ok. 40 cm
-1/3 dołka wypełnić obornikiem wymieszanym z ziemią w proporcji 1:1 i zalać wodą
w ilości 5 – 10 litrów
-na w/w obornik z ziemią nasypać ok. 10 cm ziemi
-do tak przygotowanego dołka wstawić, wyjętą z doniczki, sadzonkę, obsypać ziemią i
mocno podlać
- tak posadzona sadzonka będzie rosła w zagłębieniu ok. 10 cm w stosunku do
powierzchni gruntu, ułatwi to podlewanie w okresie suszy a jesienią podczas
kopczykowania dołek zostanie zasypany.
NAWOŻENIE
Orientacyjne dawki w stosunku rocznym na 100 m 2 powierzchni :
saletra amonowa- 4 kg, siarczan potasu- 3,5 kg, superfosfat potrójny – 3 kg, lub
mieszanki nawozowe w dawce 12 – 15 kg.
Nawozy zawierające azot stosujemy tylko do końca lipca.
Nawozy wapniowe – 20 kg co trzy lata.
Właściwe dawki nawozów można ustalić po chemicznej analizie gleby.
ZABEZPIECZENIE OD MROZU
Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią ( torfem ) , robiąc nad każdym z
nich kopczyk ok. 30 cm wysokości. Przy cięciu na tzw. głowę zabezpieczamy od
mrozu po kilka najniżej położonych oczek. Przy uprawie wg Guyota, długą łozę –
owocującą przyginamy do ziemi i kopczykujemy razem z krzewem. Wyższe formy
uprawy np. pergole – stosujemy odmiany o dużej odporności łozy na mróz albo
stosujemy zabezpieczenia w postaci okrywania krzewów matami słomianymi,
kilkoma warstwami grubej agrowłókniny lub tektury falistej.
Wiosną, najczęściej na początku kwietnia – w pochmurny dzień, rozgarniamy
kopczyki aż do głębokości na jaką sadziliśmy w ubiegłym roku. Powstanie
zagłębienie „ misa” ułatwiająca podlewanie. Przycinamy łozę, jeśli nie uczyniliśmy
tego jesienią, na wysokość 10 cm. Teraz ważna czynność- ten 10 centymetrowy
odcinek łozy ponownie obsypujemy lekko ziemią-torfem, maksymalnie do
wysokości przycięcia. W ten sposób zabezpieczamy oczka przed wyschnięciem
i przymrozkami. Wybijające latorośla , w zależności od warunków pogodowych,
wyłonią się z tych „ mikrokopczyków”, których już nie rozgarniamy – rozmyją je
deszcze i nasze letnie podlewanie. Z tych latorośli wybieramy jedną ( a bezpieczniej
dwie – na wszelki wypadek),
resztę usuwamy-wyłamujemy. Robimy to bardzo ostrożnie aby tej najważniejszej
jedynej nie wyłamać. Latorośl, którą pozostawiliśmy, gdy osiągnie 20-30 cm
przywiązujemy- w zależności od sposobu prowadzenia do słupka lub drutów.
699432544.001.png
Jeszcze przynajmniej 2-krotnie w okresie wegetacyjnym będziemy mocować łozę do
konstrukcji, starając się aby winorośl rosła pionowo.
W połowie sierpnia ogławiamy naszą latorośl, powodując jej lepsze drewnienie.
Zadecydujemy również, czy pozostawić 2 latorośle, czy prowadzić na jedną.
Jesienią ponownie kopczykujemy naszą winorośl a wiosną przycinamy łozę
już wg wybranego sposobu prowadzenia.
UWAGA ! Sadzonki sprzedawane wczesną wiosną, w okresie bezlistnym, po
posadzeniu przycinamy na wysokość ok. 10 cm i postępujemy podobnie jak z
zakupionymi jesienią, tylko nie robimy już „mikrokopczyków”.
Sadzonki z młodymi wypustkami liściowymi, sprzedawane na przełomie
kwietnia i maja, zostały już przycięte na wysokość ok. 10 cm.
CIĘCIE I FORMOWANIE
Winorośl wchodzi w owocowanie w 3-4 roku po posadzeniu. W zależności od
mrozoodporności odmiany lub sposobu zabezpieczenia od mrozu stosujemy
bezpienne , niskopienne lub wyższe formy prowadzenia krzewów.
Cięcie suche – wykonujemy w okresie spoczynku krzewu, po opadnięciu liści jesienią
a przed rozpoczęciem wegetacji na wiosnę. Podczas tego cięcia usuwamy ok. 90%
tegorocznej łozy.
Cięcie zielone – przeprowadza się w okresie wegetacji 2-3 razy , polega na
przycinaniu pędów głównych 5-7 liści nad najwyższym gronem oraz uszczykiwaniu
pasierbów ( pędów bocznych wyrastających z kącików liści) za pierwszym liściem.
CHOROBY WINOROŚLI – zapobieganie i zwalczanie
Najczęściej występujące choroby winorośli to :
Mączniak rzekomy – sprzyja mu wilgotna pogoda
polecane środki stosowane przed i po kwitnieniu :
Dithane M-45
Miedzian 50 WP
Miedzian Extra 350 S.C.
Mączniak prawdziwy – sprzyja ciepła i słoneczna pogoda
Polecane środki stosowane przed i po kwitnieniu :
Ipotar 600SC
Siarkol Extra 80 WP
Tiowol 800 S.C.
Odmiany wrażliwe na choroby opryskiwać co 10 – 14 dni
Trzecią najczęściej występującą chorobą winorośli to szara pleśń .
Niestety , program ochrony roślin sadowniczych, wg którego podałem
zalecane środki chemiczne informuje, że nie zarejestrowano preparatów do
zwalczania tej choroby.
Informuję, że do 2007 roku szarą pleśń zwalczano preparatem Euparen.
699432544.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin