SERNIK WIEDEŃSKI.doc

(20 KB) Pobierz
SERNIK WIEDEŃSKI

SERNIK WIEDEŃSKI

 

 

0,5 kg dobrego sera,

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,

1 szklanka cukru,

6 łyżek masła,

4 jaja,

dowolne dodatki aromatyczne (wanilia, parę kropli olejku migdałowego, rodzynki, skórka pomarańczowa).

 

Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać żółtka utarte z cukrem, stopione masło, mąkę ziemniaczaną wszelkie dodatki aromatyczne i wreszcie sztywno ubitą pianę z białek. Masę dokładnie wymieszać i włożyć do wąskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Posmarować po wierzchu białkiem i piec ok. 45 minut. Wyjmować z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin