chleb 2.docx

(12 KB) Pobierz

1

W czwartkowym dodatku kulinarnym do Polska Gazeta Krakowska przed paroma tygodniami był przepi na chleb z ziemniakami . Ponieważ lubię piec chleb w domu -wypróbowałam i od tego czasu stale go piekę troszkę zmodyfikowany: 40 dag ziemniaków , 50 dag mąki 10 dag otręby pszenne prażone i garść siemienia lnianego (niekoniecznie, ale ja lubie).Ziemniaki ugotować .- NIE WYLEWAĆ WODY Z GOTOWANIA- zrobić pure - dodać suche składniki i 7dag (jedna paczuszka) suchych drożdży rozpuszczonych w przestudzonej wodzie po ziemnekach . Dobrze ale nie za długo wyrobić ciasto, zostawić w cieple do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu trochę zarobić jeszcze raz i do wysmarowanej formy. Dopiekarnika 50 oC - na 1/2 godz aż podrośnie. Podnieść temperaturę do170 oC i piec ok.40 min. Pycha i długo wilgotny. Ja jeszcze lubię posmarować przed pieczeniem mlekiem i posypać sezamem. Pyszna skórka. S M A C Z N E G O

2

Przepis jest bardzo prost;-) do wysokiego garnka - może być nawet wiaderko bo ciasto dosyć obficie rosnie...: litr wody -ciepłej, pół kostki drożdży, 2 łyżki soli i mąka pszenna lub pół na pół pszenna i żytnia - te składniki wymieszać do uzyskania ciasta konsystencji ciasta na naleśniki.... odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce (ja ustawiam przy kaloryferze) przykryć naczynie ściereczką, kiedy zacznie opadać to dodawać mąkę (można dodać też otręby, slonecznik, siemie lniane itp) i mieszać ręką energicznie - wyrabiać ciasto do momentu aż przestanie kleić się do ręki. na koniec uformowac owalny kształt i pozostawić znów do wyrośnięcia - az podwoi swoją objetość. Przełożyć ciasto na dużą blachę lub do dwóch waskich i piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni minimum godzinę - dla pewnośći szczególnie jesli bardzo mocno wyrośnie to godzinę i 15 minut;-) wyciągnąć z blachy jeszcze ciepły i ustawić tak aby od spodu dochodziło powietrze.... SMACZNEGO

3

Składniki:
0.5 kg maki pszennej,
- 0.25 kg maki zytniej razowej (mozna ja kupic na bazarach, w Warszawie np na Bazarze przy placu Szembeka),
- pol szklanki otrebow pszennych,
- pol szklanki platkow owsianych,
- pol szklanki platkow jeczmiennych,
- pol szklanki zytnich,
- ok. 40 gramow drozdzy,
- dwie lyzeczki czubate cukru i jedna soli,
- 4-5 lyzki oliwy lub oleju,
- garsc ziarna slonecznika i jedna orzechow wloskich rozdrobnionych,
- mozna dodac garsc rodzynek, chleb bedzie mial slodszy smak,
- ok 1-1.5 szklanki cieplej przegotowanej wody (nie moze byc goraca).

Jak przyrządzić?
Wymieszac make, platki, otreby, pestki slonecznika, orzechy, sol w duzej misce w miare dokladnie. W wodzie rozpuscic drozdze i cukier lub miod. Mozna uzyc mniej wody ok 1szklanki, ale wtedy ciasto sie ciezko wyrabia. Ja uzywam 1,5. Nastepnie wlac rozpuszczone drozdze do maki mieszajac lyzka. Jak nie da sie juz krecic, to nalezywyrabiac recznie ok. 10 min. Nastepnie uformowac bueczki lub bochenek, wsadzic na 20min do piekarnika o temp 80 stopni, a gdy wyrosnie podkrecic na 200 stopni. Ja pieke bulki i wystarczaim ok 20-25 min. Z chlebem bedzie dluzej. Nawet 40-60min.
Zycze smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin