Składniki:Ciasto:
· 4 jajka
· 125 g cukru pudru
· 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
· 125 g mąki tortowej
· 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Krem:
· 300 ml zimnego mleka
· 1 Krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
· 100 g masła
· 250 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30% tł.
· 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
· 1 łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
· 1 Polewa gotowa de Luxe cytrynowa Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut.Piekarnik gazowy: temp. 180^(o) C (nie powinien być podgrzany), Piekarnik
elektryczny: temp. 180^(o) C (powinien być podgrzany)Po upieczeniu i ostudzeniu z biszkoptu ściąć kawałki boków tak, aby biszkopt był w kształcie jajka. Ścinki ciasta drobno pokruszyć. Biszkopt przekroić poziomo na połowę.Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Krem wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę kremu rozsmarować na spodzie ciasta. Na krem
równomiernie rozłożyć pokruszone ciasto. Schłodzoną śmietankę ubić krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubić na sztywno. Połowę masy śmietanowej rozłożyć na pokruszonym torcie
, przykryć drugim spodem. Wierzch tortu posmarować pozostałą częścią masy śmietanowej. Boki oraz wierzch tortu udekorować pozostałą częścią kremu toffi. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na duży płaski talerz i cienko rozsmarować. Po zastygnięciu zeskrobać za pomocą noża na wiórki i obsypać boki jajka. Boki można również udekorować drobno posiekanymi orzechami
.
zuzav