Karolcia.doc

(85 KB) Pobierz
Karolcia

                     Karolcia

 

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3 jajka

3 łyżki miodu

150g masła

1 łyżeczka sody

3 łyżki mleka

Masa waniliowa:

3 szklanki mleka

2 opakowania budyniu waniliowego

150g masła

100g cukru

3 łyżki cukru waniliowego

 

Polewa:

1 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

4 łyżki śmietany 18%

1 szklanka rodzynek (sparzonych wrzątkiem)

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki odmierzyć i przesypać do miski. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 różne części. Upiec trzy oddzielne placki na złoty kolor

  (blaszka 22x27cm). Piekłam około 15 minut w 180oC.

***Uważać aby się zbytnio nie spiekły bo będą twarde i gorzkie.

Wykonanie masy:

*** Moja ciocia robiąc to ciasto masę przygotowywała w następujący sposób: Do garnka wkładała 2 szklanki mleka oraz masło. W 1 szklance mleka rozrabiała cukry, proszek budyniowy. Gdy mieszanina mleka się zaczynała gotować

- wlewała zawartość szklanki. I powstawał budyń wzbogacony o masełko. Niestety mi ta metoda, nie wiedzieć dlaczego, nie wychodziła bo zawsze trochę masła pływało nad ugotowanym budyniem...

Mój sposób na masę waniliową:

Do garnka wlać 2 szklanki mleka i zagotować. W 1 szklance mleka rozpuścić cukry, proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować wlać zawartość szklanki. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z budyniem.

Placki przełożyć masą budyniową.

 

Wykonanie polewy:

W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną.

Na wierzch ciasta rozrzucić rodzynki i polać je polewą.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin