Barszcz z uszkami.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki:

5 burak�w,
szkl. kwasu buraczanego (gotowy lub wed�ug przepisu),
pietruszka,
marchew,
cukier,
s�l,
pieprz,
sok z cytryny.

Ciasto:
1 szkl. m�ki,
�y�ka oleju,
��tko.

Farsz:
50 g ugotowanych suszonych grzyb�w,
cebula,
1 jajko,
�y�ka mas�a,
�y�ka tartej bu�ki,
s�l,
pieprz. 


Spos�b przyrz�dzenia:
Warzywa obra�. Buraki zetrze� na tarce i zala� litrem wody,
doda� reszt� warzyw, gotowa� a� buraki b�d� mi�kkie. 
Odstawi� na minimum 3 h i przecedzi�, po��czy� z zakwasem. 
Doprawi� sol�, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny, 
mocno podgrza�, ale nie zagotowywa�.
        
Cebul� obra� i posieka�, podsma�y� na ma�le, 
doda� drobno pokrojone grzyby, chwil� razem sma�y�, 
wystudzi�. Wymiesza� z jajkiem i bu�k�, doprawi� do smaku sol� i pieprzem.
        
Z m�ki, ��tka i oleju zagnie�� ciasto, 
rozwa�kowa� je cienko i powycina� kwadraty na uszka (mog� by� k�ka). 
Na ka�dym kwadracie na�o�y� po porcji farszu, 
kwadrat z�o�y� po przek�tnej i z��czy� brzegi formuj�c uszka. 
Uszka wrzuca� do posolonego wrz�tku i gotowa� chwil� od momentu wyp�yni�cia. 
Wyj�� i u�o�y� na talerzach, zala� ciep�ym barszczem i podawa� zanim przestygn�. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin