Sk�adniki: 5 burak�w, szkl. kwasu buraczanego (gotowy lub wed�ug przepisu), pietruszka, marchew, cukier, s�l, pieprz, sok z cytryny. Ciasto: 1 szkl. m�ki, �y�ka oleju, ��tko. Farsz: 50 g ugotowanych suszonych grzyb�w, cebula, 1 jajko, �y�ka mas�a, �y�ka tartej bu�ki, s�l, pieprz. Spos�b przyrz�dzenia: Warzywa obra�. Buraki zetrze� na tarce i zala� litrem wody, doda� reszt� warzyw, gotowa� a� buraki b�d� mi�kkie. Odstawi� na minimum 3 h i przecedzi�, po��czy� z zakwasem. Doprawi� sol�, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny, mocno podgrza�, ale nie zagotowywa�. Cebul� obra� i posieka�, podsma�y� na ma�le, doda� drobno pokrojone grzyby, chwil� razem sma�y�, wystudzi�. Wymiesza� z jajkiem i bu�k�, doprawi� do smaku sol� i pieprzem. Z m�ki, ��tka i oleju zagnie�� ciasto, rozwa�kowa� je cienko i powycina� kwadraty na uszka (mog� by� k�ka). Na ka�dym kwadracie na�o�y� po porcji farszu, kwadrat z�o�y� po przek�tnej i z��czy� brzegi formuj�c uszka. Uszka wrzuca� do posolonego wrz�tku i gotowa� chwil� od momentu wyp�yni�cia. Wyj�� i u�o�y� na talerzach, zala� ciep�ym barszczem i podawa� zanim przestygn�.
Yomi_