Klucz do rozpoznawania grzybów.pdf
(
1254 KB
)
Pobierz
Szkoła Leśna na Barbarce
prowadzona jest przez Toruńskie Stowarzy-
szenie Ekologiczne „Tilia” na mocy umowy z Prezydentem Miasta Torunia
od 2004 roku. Stowarzyszenie jest organizacją pożytku publicznego i ist-
nieje od 1995 roku. Pracownicy Stowarzyszenia tworzą autorskie programy
edukacji ekologicznej, pozyskują fundusze na działania prośrodowiskowe
oraz włączają się w ogólnopolskie i regionalne kampanie ekologiczne.
Szkoła Leśna na Barbarce stanowi centrum szeroko rozumianej edukacji
ekologicznej dla dzieci i młodzieży oraz dorosłych.
Program Szkoły Leśnej realizowany jest m.in. poprzez:
organizowanie zajęć przyrodniczo – ekologicznych, historycznych i ar-
tystycznych dla różnego typu szkół, w tym organizacja tzw. „zielonych
szkół”, organizowanie imprez, konkursów, kampanii, festynów oraz
otwartych imprez okolicznościowych i rekreacyjnych, udostępnianie ob-
szaru i obiektów Szkoły Leśnej zgodnie z ich przeznaczeniem i regulami-
nem użytkowania.
Oferta Szkoły Leśnej ma charakter interdyscyplinarny. Dzieci i młodzież
mogą korzystać z różnorodnych zajęć przyrodniczych, biologicznych,
artystycznych i integracyjno-sportowych dostosowanych do pory roku,
zaplecza dydaktycznego oraz wieku uczestników. Program oparty jest
na bezpośrednim kontakcie uczniów z przyrodą. Taka forma kształcenia
stymuluje do świadomej obserwacji i przyjęcia postawy badacza przez
uczestników zajęć. Uzupełnieniem ścieżek ekologicznych są karty pracy,
prezentacje multimedialne, filmy oraz gry edukacyjne. Działalność Szkoły
Leśnej zaowocowała wydaniem folderów, broszur oraz zeszytów ćwiczeń
z materiałami edukacyjnymi udostępnianymi bezpłatnie zainteresowa-
nym osobom.
Szkoła Leśna organizuje od kilku lat cyklicznie imprezę plenerową pn.
„Grzybobranie na polanie”, której celem jest popularyzacja kultury grzy-
bobrania, zapoznanie z różnorodnością biologiczną grzybów oraz znacze-
nia królestwa
Fungi
w otaczającej nas przyrodzie. W trakcie imprezy moż-
na obejrzeć pokaz gotowania dań z grzybów, spróbować potraw kuchni
regionalnej pod gołym niebem i zobaczyć wyroby twórców ludowych,
a główną atrakcją jest organizacja konkursu na króla i królową grzybo-
brania. Dla uczestników przewidziano szereg tematycznych konkursów
i zabaw rodzinnych.
Niniejsze wydanie opracowane zostało w ramach projektu „Człowiek, śro-
dowisko, integracja - tworzenie sieci zielonych szkół”, finansowanego ze
środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
i przekazane zostanie bezpłatnie uczestnikom projektu.
Zasady korzystania z przewodnika
Niniejszy przewodnik przygotowany został dla osób za-
interesowanych pogłębianiem wiedzy na temat grzybów, tej nie-
zwykle interesującej, a zarazem mało znanej grupy organizmów.
Przyda się doskonale w czasie jesiennych wędrówek po lesie. Po-
mocny będzie podczas prowadzenia zajęć edukacyjnych z rozpo-
znawania grzybów. Przedstawiono w nim 32 gatunki najbardziej
popularne w lasach północnej Polski. Ze względu na ogromne
zróżnicowanie Królestwa Grzybów nie udało się w nim zamieścić
wszystkich gatunków zbieranych przez grzybiarzy, np. z rodzaju:
gołąbki. W przewodniku przedstawiono także informacje o od-
żywianiu się, budowie i rozmnażaniu grzybów oraz ich ochronie
i zasadach grzybobrania. Identyfikację znalezionych okazów uła-
twią kolorowe ilustracje z opisami cech charakterystycznych dla
poszczególnych gatunków. Przy niektórych grzybach podano ich
nazwy potocznie używane przez grzybiarzy. By ułatwić szybkie
rozróżnienie grzybów jadalnych i niejadalnych przy każdym z ga-
tunków zamieszczono kolorowe symbole, oraz odpowiadające im
kolory nagłówków kart.
Kieszonkowy format, niewielki ciężar i grube, odporne
na zawilgocenie kartki sprawiają, że przewodnik jest wygodny
i trwały w użytkowaniu. Do przewodnika dołączono lupę z linijką
oraz lusterko, które pomogą dokładniej przyjrzeć się znalezionemu
grzybowi. Zaś rozkładające się w wachlarz karty z opisem grzyba
pozwolą na szybkie porównanie podobnych gatunków.
Objaśnienie symboli:
Grzyb jadalny
Grzyb trujący
Grzyb niejadalny
Grzyb chroniony
Informacje ogólne o grzybach
Szacuje się, że na świecie występuje ok. 0,5 mln gatunków
grzybów, z czego sklasyfikowano ok. 100 tys. gatunków. Liczba
grzybów wielkoowocnikowych (tj. takich których owocniki można
zobaczyć gołym okiem) w Polsce wynosi ok. 4 tys. gatunków. Spo-
śród nich do celów spożywczych nadaje się kilkaset .
Grzyby to organizmy, które wykazują jednocześnie cechy
roślin i zwierząt. Tworzą oddzielne królestwo Grzyby (
Fungi
). Po-
dobnie jak rośliny charakteryzuje je brak możliwości poruszania się
i obecność ściany komórkowej. Natomiast do zwierząt upodobnia je
charakter heterotroficzny (cudzożywny).
Wśród grzybów wyróżniamy:
saprofity
•
– pobierające energię z martwych szczątków
organicznych i rozkładające je do związków prostych, z których
mogą korzystać następnie rośliny, np. gmatwek dębowy żyjący
na próchniejących pniakach dębowych,
•
pasożyty
– pobierające substancje pokarmowe z organizmu
żywego: drzewa, krzewu, rośliny zielnej lub zwierzęcia, np.
grzybice stóp,
•
symbionty (grzyby mikoryzowe) –
współżyjące z organami
roślin wyższych (mikoryza =
mykos
(gr) - grzyb +
ryzos
(gr) -
korzeń), głównie drzew i krzewów; grzyby pobierają z korzeni
włośnikowych substancje pokarmowe, które nie są potrzebne
roślinie, a w zamian za to rośliny pobierają z grzybni wodę
i sole mineralne, np. koźlarz babka mikoryzujący z brzozą.
Niektóre gatunki grzybów wytwarzają owocniki ułożone w tzw.
czarcich kręgach. Ich grzybnia rozrasta się w glebie od jednego
punktu równomiernie na wszystkie strony i ma w przybliżeniu
powierzchnię koła. Z biegiem czasu grzybnia obumiera od środka
i owocniki pojawiają się tylko na obwodzie koła, które z roku na rok
jest coraz większe.
Znaczenie grzybów:
Saprofity odgrywają ważną rolę w obiegu materii w przyrodzie.
•
•
Grzyby mikoryzowe warunkują prawidłowy rozwój roślin.
•
Owocniki grzybów są miejscem rozwoju wielu bezkręgowców.
•
Wykorzystywane są przez człowieka w przemyśle spożywczym
i do produkcji leków.
Są pokarmem dla wielu zwierząt.
•
Budowa morfologiczna grzyba
kapeLuSZ
owocnik
Hymenofor
kołnierZ
trZon
pocHwa
StrZępki
Grzybnia
– ciało grzyba (plecha) zbudowane ze strzępek, mających
kształt nitek, sznurów, które rozgałęziają się w ściółce na kilkaset
metrów i czasem zbijają się tworząc owocniki.
Grzyby wielkoowocnikowe
– to te, które widać gołym okiem.
Hymenofor
– część grzyba, w której mieszczą się zarodnie
z zarodnikami (sporami), może mieć kształt:
RURKOWaTy
BLaSZKOWaTy
KOLCZaSTy
Plik z chomika:
ZULUS555
Inne pliki z tego folderu:
Field Book of Common Gilled Mushrooms - With a Key to Their Identification and Directions for Cooking Those That Are Edible by William Sturgis Thomas MD (1928).pdf
(17519 KB)
Führer für Pilzfreunde von Edmund Michael (1896).pdf
(10977 KB)
Poisonous and Edible Mushrooms - An Introduction to Mushrooms in Norway (2012).pdf
(1867 KB)
Mushrooms of the National Forests of Alaska - US Forest Service Alaska Region (2013).pdf
(2925 KB)
Eßbare und giftige Pilze des Waldes von Julius Rothmayr (1914).pdf
(14352 KB)
Inne foldery tego chomika:
- █▬█ █ ▀█▀ █▬█ █ ▀█▀ Wojskowa Mapa Polski Sztabowa 3 CD ( PL ) 2013
! Autor Nieznany
! Encyklopedie, słowniki, atlasy
@ Programy do czytania E-booków
▲▬▬▬▲▬▬▬▲ PRZEWODNIKI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin