Sernik z brzoskwiniami.rtf

(7 KB) Pobierz
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

 

Składniki:

70 dag białego sera półustego

3 jaja

pół kostki masła

pół szklanki cukru

3 łki Budyniu śmietankowego WINIARY (bez cukru)

50 dag odsączonych połówek brzoskwiń

z kompotu lub świeżych bez pestek

uszcz i kasza manna do formy

2 łki cukru pudru

 

Ser przepuść przez maszynkę (sitko o małych oczkach) razem z posiekanym masłem i cukrem. Do masy dodaj żółtka i utrzyj mikserem. Z białek ubij pianę, wyłóż na masę sero, posyp budyniem śmietankowym, a potem delikatnie wymieszaj.

 

Połowę masy równomiernie rozłóż w natłuszczonej i posypanej kaszą manną małej tortownicy (o średnicy 21 cm). Ułóż połówki brzoskwiń zagłębieniem w dół - nie wciskając ich w masę za głęboko - a pozostałą masą serową przykryj brzoskwinie równą warstwą.

 

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po upływie godziny wyłącz piekarnik, ale sernik pozostaw w nim jeszcze przez godzinę (nie otwieraj drzwiczek!).

 

Po wyjęciu odstaw sernik do ostygnięcia, nie wyjmuj go z tortownicy, a na zakończenie posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin