Duszone jabłka
Składniki na 4 porcje:
3 duże winne jabłka
3 duże cebule
30 dag świeżo startego chrzanu
3 łyżki soku z cytryny
łyżka masła
łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka mielonego cynamonu,
mielonych goździków i mielonej ostrej papryki
sól
Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce jarzynowej i skrop je sokiem z cytryny. Następnie wymieszaj z drobno pokrojonymi cebulami oraz z cukrem i wszystkimi przyprawami, przykryj i zostaw na 2-3 godziny.
W rondlu stop masło, wrzuć jabłka z cebulą i, mieszając, duś na małym ogniu do zgęstnienia. Wtedy zdejmij je z ognia i przestudź. Teraz dokładnie wymieszaj całość z utartym chrzanem, dopraw do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny.
Tak przygotowane jabłka stanowią smakowity dodatek do gotowanych lub smażonych mięs.
Boa1985