MIÓD.doc

(22 KB) Pobierz

Miód – wytwarzany jest pszczoły z nektarów kwiatów lub spadzi (substancja wydalana przez mszyce, które żerują na drzewach). Przekształcanie ich w miód następuje w organizmie pszczoły, a potem w plastrach. Polega na odparowaniu wody oraz na kilku przemianach biochemicznych np. na rozkładzie sacharozy na glukozę i fruktozę. O smaku i aromacie miodu decydują składniki olejków eterycznych pochodzących z nektaru. Dojrzały miód ma konsystencję gęstego syropu, który krystalizuje się w okresie przechowywania. Miód zawiera niewiele witamin (tylko z grupy B), ale jest źródłem dużych ilości łatwo przyswajalnych cukrów i soli mineralnych (m.in. soli wapnia i magnezu). W skład miodu wchodzi również inhibina – substancja hamująca rozwój drobnoustrojów. 100 gramów miodu daje organizmowi 320 kcal. Według specjalistów dzienna dawka miodu dla dorosłej osoby wynosi 60-100 gramów, co odpowiada 3-5 łyżkom stołowym.

 

Miodowy tonik oczyszczający:

Miód delikatnie oczyszcza i zmiękcza skórę. Ten łagodny płyn nadaje się doskonale do suchej skóry. Nie jest lepki i można go stosować do twarzy lub jako żel do kąpieli.

 

Składniki: 4 łyżki miodu, 1 łyżka mydła w płynie, ½ łyżki gliceryny.

 

Wykonanie: Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przelej do czystej buteleczki.

 

Wydajność: niepełna szklanka płynu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin