10_sierpien_2008.pdf

(5445 KB) Pobierz
64469022 UNPDF
J A Z D A K O N N A
JAZDA KONNA
NIKOLA S
Zapraszamy miłośników koni na
naukę jazdy konnej! Do dyspozy-
cji jeźdźców mamy kilka koni, dla
jeźdźców o różnym poziomie
umiejętności. Nasze konie to
między innymi spokojny wileko-
polak Derwisz , przyjazna klacz
fryzyjska Poem , żywiołowy Ni-
kolas , łaciata Dakota i piękna
Karmen .
POEM
Stajnia położona jest w Budzyniu
nieopodal Krakowa. Bardzo łatwo
można do niej dojechać zarówno
samochodem, busem (spod No-
wego Kleparza, Dębnik lub Sal-
watora) jak i autobusami MPK
(spod Salwatora). W bliskiej odległości od
stajni znajduje się zalew Kryspinowski, la-
sek Wolski oraz piękne, rozległe łąki. Miej-
sca te niezwykle zachęcają do wyjazdów
w tereny, które pozwalaj mile spędzać
czas wraz z końmi.
Cennik:
1h – 40zł
0,5h na lonży – 40zł
1h w terenie – 50zł
DERWI SZ
Kontakt:
Tel. 604 566 640
www.CzteryKopyta.pl
Str. 1
64469022.008.png 64469022.009.png 64469022.010.png 64469022.011.png
Redakcja
JEŹDZIECTWO
Kochani!
Witajcie w najnowszym numerze magazynu
Cztery Kopyta! Jak pewnie zauważyliście, wy-
gląd strony znowu uległ szeregowi modyfika-
cji. Obecna strona jest znacznie bardziej
przejrzysta i czytelna od pozostałych jej wer-
sji. Możecie także komentować każdy wydany
przez nas numer na stronie internetowej. Za-
chęcamy także do przysyłania nam historii o
Waszych ukochanych koniach. Znajdą się zarówno na stronie internetowej ma-
gazynu, jak i w samej gazecie. Zapraszam także na naszą siostrzaną stronę o
koniach www.konie.wortale.net , gdzie możecie znaleźć wiele ciekawych infor-
macji na temat tych wspaniałych zwierząt. Tam także możecie podsyłać swoje
zdjęcia do galerii koni. Agata Obidowicz
S P I S TREŚCI
WSPÓŁPRACA
CzteryKopyta.pl to darmowy e-zin po-
święcony koniom. Jeżeli także interesu-
jesz się końmi i chcesz pomóc w tworze-
niu magazynu napisz do nas na adres:
Choroby układu pokarmowego cz. 2
R E K L A M A
* Koń wychudzony
obrzęk brzucha i kończyn, biegunka
oraz objawy kolki. W pierwszym rzę-
dzie weterynarz wykona szczegółowe
badania mające na celu stwierdzenie
przyczyny wychudzenia, a następnie
podejmie decyzję o leczeniu konia. W
każdym przypadku wygląda ono ina-
czej. W przypadku zarobaczenia bę-
dzie to podanie środków odrobaczają-
cych, w przypadku nieprawidłowego
żywienia z pewnością zostanie zaleco-
na zmiana paszy. Jeśli wychudzenie
jest efektem choroby takiej jak np.
wrzody, podjęte zostanie specjali-
styczne leczenie wraz z odpowiednia
dietą.
Osoby zainteresowane reklamą na ła-
mach magazynu, lub na stronie interneto-
wej proszę o kontakt pod adresem:
Konia wychudzonego bardzo łatwo
rozpoznać po złej kondycji i wyraźnie
widocznych żebrach. Przyczyn wychu-
dzenia konia jest bardzo wiele. Do
podstawowych należą: nieprawidłowe
żywienie (często pokarmem złej jako-
ści), wiek konia (stare zwierzęta mają
tendencje do nagłego spadku kondy-
cji i masy ciała), problemy z pobiera-
niem pokarmu (wynikające z wad
uzębienia), schorzenia wątroby, no-
wotwory, zarobaczenie czy wrzody.
Objawami, na które warto zwrócić
uwagę, poza wychodzeniem, są:
R E D A K C J A
Red. Naczelna: Agata Obidowicz
Redaktorzy: Monika Piech, Piotr Dobro-
wolski, Karolina Motyl, Agnieszka Li-
twa, Anna Kuzio, Ashley i Kaja Walkow-
skie, Agnieszka i Olaf Maronowie,
Justyna Talaśka
Korekta: Anna Popis-Witkowska
Projekt okładki: Agata Obidowicz
Copyring © www.czterykopyta.pl wszel-
kie prawa zastrzeżone. Materiał ten jest
ograniczony prawami autorskimi i nie mo-
że być kopiowany, publikowany i rozpro-
wadzany w żadnej formie.
Skład tekstu: Agata Obidowicz
Str. 2
www.CzteryKopyta.pl
www.CzteryKopyta.pl
Str. 55
64469022.001.png 64469022.002.png
W E T E R Y N A R I A
W E T E R Y N A R I A
* Koń otłuszczony
konia zbyt dużą ilością pasz słomia-
stych i zdrewniałych, takich jak sło-
ma, sieczka gruboźdźbłowa, siano z
łąk błotnistych oraz przejrzała koni-
czyna. Inną przyczyną wystąpienia
zaparcia może być zły stan uzębienia
lub zanieczyszczenie paszy ziemią.
Poza tym zaparcie może wywoływać
gwałtowna zmiana karmy, niedosta-
teczny ruch zwierzęcia oraz długo-
trwałe zapalenie przewodu pokarmo-
wego. Podczas gwałtownego zaparcia
w jelicie biodrowym występuje silny
ból, wzdęcie brzucha, a choroba prze-
ważnie kończy się śmiercią zwierzęcia
w ciągu 12-24 godzin. Zaparcie w je-
licie ślepym objawia się słabymi bóla-
mi kolkowymi, niekiedy tylko nastę-
puje zmniejszenie apetytu, grzebanie
przednimi nogami i osowiałość. Scho-
rzenie to trwa dość długo. Jeżeli nie
widać poprawy, to w drugim tygodniu
choroby następuje śmierć wskutek
pęknięcia jelita ślepego lub samoza-
trucia. Samozatrucie spowodowane
jest przedostaniem się do krwi trucizn
powstałych przy rozkładzie niewyda-
lonego z jelit kału.
wach. Szmery jelitowe są bardzo sła-
be lub w ogóle ich nie słychać. Po za-
obserwowaniu objawów choroby na-
leży jak najszybciej doprowadzić ko-
nia do lecznicy lub wezwać lekarza.
Do czasu okazania pomocy przez le-
karza można wiechciami ze słomy
rozcierać brzuch, robić lewatywę z
ciepłej wody oraz powoli oprowadzać
konia. Jeśli jest ktoś, kto ma wprawę
we wlewaniu koniowi lekarstw, moż-
na dać na przeczyszczenie ½ kg soli
glauberskiej rozpuszczonej w 5-10 li-
trach wody oraz przeciw wzdęciu łyż-
kę kreoliny na litr ciepłej wody. Konia,
który wraca do zdrowia, należy żywić
ostrożnie, podając otręby lub mąkę
owsianą, warzywa okopowe, soczystą
zielonkę, trawę i inne pokarmy boga-
te w wodę. Aby zapobiec wystąpienia
zaparcia, nie należy skarmiać w nad-
miarze pasz słomiastych (szczególnie
w zimie), lecz podawać je razem z
warzywami okopowymi, takimi jak
marchew, buraki, a jednocześnie za-
pewnić koniom wystarczającą dawkę
ruchu, który korzystnie wpływa na
pracę jelit i trawienie. Zanieczyszczo-
ne ziarno najlepiej przesiewać, zaku-
rzone siano przetrząsać na dworze, a
marchew i buraki dokładnie myć.
* Ostre rozszerzenie żołądka
U konia otłuszczonego bardzo trudno
jest wyczuć ręką żebra i biodra.
Główną przyczyną otłuszczenia jest
nieprawidłowe żywienie, często w
nadmiarze, i brak wystarczającej ilo-
ści ruchu lub nieprawidłowa przemia-
na węglowodanów w organizmie. Aby
doprowadzić konia do właściwej kon-
dycji, koniecznie zmniejsz ilość zada-
wanej paszy, zapewnij mu wystarcza-
jącą dawkę swobodnego ruchu oraz
zwiększ ilość wykonywanej przez nie-
Ostre rozszerzenie żołądka jest jedną
z najcięższych odmian morzyska
(kolki). Schorzenie to najczęściej wy-
stępuje u koni karmionych nieregular-
nie lub wygłodzonych, które łapczy-
wie pochłaniają pokarm, oraz przy
podawaniu pasz zepsutych (stęchłe
otręby, zmarznięte ziemniaki, sple-
śniałe siano lub owies), ciężkostraw-
nych i łatwo pęczniejących (groch,
żyto, bób), silnie fermentujących
(koniczyna i inne zielonki), zmoczo-
nych deszczem lub rosą albo zaparzo-
nych na słońcu. Często przyczyną
ostrego rozszerzenia żołądka jest za-
branie konia do pracy bezpośrednio
po karmieniu. Należy unikać także
podawania pasz bezpośrednio po wy-
siłku, gdyż i to może doprowadzić do
tego schorzenia. Głównymi objawami
choroby są bardzo silne bóle, które
koń okazuje nerwowym grzebaniem
przednimi nogami, oglądaniem brzu-
cha i przysiadaniem na tylnych no-
gach. Bardzo często także tarza się i
kręci głową. Oddech zwierzęcia jest
znacznie przyspieszony, a osłuchując
jamę brzuszną, można usłyszeć ruchy
gazów. Konieczne jest szybkie we-
zwanie lekarza wetery-
narii, ponieważ w przy-
padku braku szybkiej
pomocy zwierzę najczę-
ściej umiera wskutek
uduszenia, pęknięcia żo-
łądka lub samozatrucia
go pracy. U koni małych i kuców
otłuszczenie może doprowadzić do
ochwatu.
* Zaparcie
Zaparcie w jelicie grubym charaktery-
zuje silne wzdęcie. Początkowo koń z
bólu grzebie przednimi nogami, póź-
niej drepce w miejscu i przyklęka na
przednich nogach. Niekiedy bóle są
słabsze, występujące z dłuższymi
przerwami. Koń napina się jak do od-
dawania moczu, czasem kładzie się
na grzbiecie, zginając nogi w sta-
Zaparcie jest to zatrzymanie kału
(często nazywane zatkaniem) i może
nastąpić w różnych odcinkach prze-
wodu pokarmowego. Najczęściej wy-
stępuje w jelicie biodrowym, ślepym
lub grubym. Najczęstszą przyczyną
wystąpienia zatkania jest karmienie
Str. 4
www.CzteryKopyta.pl
Str. 5
64469022.003.png 64469022.004.png
W E T E R Y N A R I A
W E T E R Y N A R I A
organizmu. Aby zapobiec wystąpieniu
tej choroby, należy pamiętać, że pa-
sze silnie fermentujące (żyto, pszeni-
ca, proso, groch) przed podaniem ko-
niowi do jedzenia powinny być ugoto-
wane lub namoczone w wodzie, aż
całkowicie napęcznieją, oraz powinny
być podawane w ograniczonych ilo-
ściach, zmieszane z pokarmami su-
chymi. Nie wolno także podawać ko-
niom pasz zepsutych, karmić przed
lub po treningu, poić przed karmie-
niem oraz gwałtownie zmieniać ro-
dzajów paszy. Koniom, które wracają
z pracy, należy najpierw dać trochę
siana, a paszę treściwą dopiero po
odpoczynku i napojeniu wodą.
dochodzi u nich do 40° C. Choroba
trwa 3-4 dni. Konie nieleczone pada-
ją. W przewlekłej postaci zatrucia ko-
nie mają zmniejszony apetyt, są osła-
bione i w czasie pracy męczą się
szybciej niż zwykle. Jednocześnie wy-
stępuje u nich zażółcenie spojówek i
błony śluzowej jamy ustnej (dziąseł).
Czasem na skórze uszu i warg poja-
wia się wysypka. Jednocześnie wystę-
pują zaburzenia w trawieniu, niekiedy
biegunka z domieszką krwi w kale lub
zaparcie.
dy bierze się 10 dkg sody). Łubinu
słodkiego nie należy skarmiać w du-
żych ilościach, gdyż nigdy nie ma
pewności, czy ziarno jest odmianowo
czyste i nie pochodzi z roślin zapylo-
nych przez rosnący w pobliżu łubin
gorzki.
ży przede wszystkim zaniechać dal-
szego skarmiania koniczyny i lucerny,
a po wyzdrowieniu zwierzęcia ograni-
czyć ich dawki. Chorego konia prze-
prowadza się do pomieszczenia za-
ciemnionego i chłodnego. Skórę po-
krytą wysypką należy obmywać czy-
stą, zimną wodą z dodatkiem octu (l-
2 łyżki stołowe octu na szklankę wo-
dy). Jeżeli przez 1-2 dni objawy za-
trucia nie ustąpią, konia należy zapro-
wadzić do lecznicy, ponieważ dalsze
leczenie może przeprowadzić tylko le-
karz. W bardzo słoneczne i upalne dni
nie należy wypuszczać koni na koni-
czynę i lucernę. Koniom wrażliwym
(siwym i srokatym) trzeba ograniczyć,
zwłaszcza w lecie, dawki tych pasz.
* Zatrucia koniczyną i lucerną – przy-
czyną choroby jest przebywanie zwie-
rząt przez dłuższy czas na słońcu i
równoczesne karmienie ich koniczyną
czy lucerną. Zatruciu tego typu mogą
ulec konie karmione wyłącznie duży-
mi ilościami koniczyny lub lucerny. U
chorych koni występuje zażółcenie
błon śluzowych (żółtaczka) i poraże-
nie (paraliż) tylnych nóg. Konie są
niespokojne, ocierają się o otaczające
przedmioty wskutek swędzenia skóry
spowodowanego wysypką, która po-
wstaje na skórze pokrytej białym
włosem, a więc u koni maści siwej i
srokatej, a u koni innej maści na bia-
łych pęcinach, łysinach i chrapach.
Niekiedy zatruciu mogą towarzyszyć
bóle morzyskowe. Chory koń ogląda
się na boki, pokłada się i tarza. Nale-
W razie lżejszego zatrucia można pró-
bować konia leczyć samemu. W tym
celu należy przede wszystkim zmienić
paszę i wykluczyć z dawki pokarmo-
wej wszystkie łubiny. W celu zobojęt-
nienia trucizny znajdującej się w or-
ganizmie trzeba do wody do picia do-
dać kwasu solnego lub octu (2 łyżki
stołowe na l wiadro wody, przy czym
kwas należy wlewać łyżką drewnianą
lub plastykową). Jeśli to nie pomoże
– lub w razie zatrucia cięższego –
trzeba wezwać lekarza. Warto pamię-
tać, że zatrucia pokarmowe należą do
niebezpiecznych schorzeń i lekcewa-
żenie ich może się często zakończyć
stratą zwierzęcia. Jeśli karmimy konie
łubinem gorzkim, należy go uprzed-
nio moczyć przynajmniej przez dobę,
zmieniając kilkakrotnie wodę. Poza
tym łubin można poddać ługowaniu
poprzez moczenie przez 2 dni w roz-
tworze sody żrącej (na 10 litrów wo-
* Zatrucia pokarmowe
* Ostre wzdęcie jelit
* Zatrucia łubinem – przyczyną zatru-
cia jest skarmianie źle przygotowane-
go łubinu. Wszystkie odmiany łubinu
(poza łubinem słodkim), a zwłaszcza
łubin żółty, zawierają w łodygach i w
nasionach składniki trujące. Łubin od-
powiednio odgoryczony tuż przed
skarmianiem jest nieszkodliwy. Po
zjedzeniu na raz większej ilości nieod-
goryczonego łubinu konie chorują,
natomiast po skarmianiu go małymi
dawkami – zatruwają się stopniowo.
Jeśli nastąpiło ostre zatrucie, konie
przestają przyjmować pokarm już po
upływie kilkunastu godzin od nakar-
mienia ich łubinem, stają się nerwo-
we i niespokojne. Temperatura ciała
Schorzenie to spowodowane jest
przez nadmierne nagromadzenie się
gazów w jelitach. Gromadzące się w
dużych ilościach gazy powodują roz-
ciąganie ścian jelit, a przez to silne
bóle. Rozszerzone jelita zwiększają
objętość brzucha, przez co uciskają
Str. 6
www.CzteryKopyta.pl
Str. 7
64469022.005.png
W E T E R Y N A R I A
ARABSKIŚWIAT
serce i płuca oraz inne narządy we-
wnętrzne, dlatego właśnie podczas
schorzenia mogą występować objawy
takie jak np. duszności. Wzdęcie jelit
wywoływane jest najczęściej przez
spożycie młodej koniczyny, soczys-
tych mieszanek zielonych (na przy-
kład wyka z owsem, żyto z wyką,
spotykane pod nazwą żyta świętojań-
skiego), ziemniaków (zwłaszcza nad-
marzniętych), ziaren ciężkostrawnych
i łatwo pęczniejących, takich jak bób,
groch i żyto, oraz karmy zepsutej,
stęchłej, spleśniałej lub zgniłej. Poje-
nie konia po nakarmieniu go paszą
łatwo fermentującą również bywa
przyczyną wzdęcia. Poza tym wzdęcie
jelit może występować wskutek skar-
miania zwiędniętej i zagrzanej od le-
żenia zielonej trawy, młodej, skoszo-
nej przed kwitnieniem koniczyny, zie-
lonej gryki oraz mieszanki wyki z
owsem. Wzdęcie może powstać rów-
nież w następstwie zapalenia żołądka
i jelit, zatkania jelit, wskutek łykawo-
ści lub złego stanu zębów. Schorzenie
to objawia się wystąpieniem bardzo
silnych i gwałtownych bólów; koń
ogląda się na brzuch, kładzie się, ta-
rza, nie chce wstać, przyjmuje niekie-
dy nieprawidłowe postawy (na przy-
kład przysiada na tylnych nogach).
Brzuch jest silnie wzdęty, słabizny
wypełnione. Kał jest papkowaty, o
kwaśnym zapachu, z widocznymi nie-
kiedy pęcherzykami gazów. Jeśli nie
udzieli się natychmiast pomocy lekar-
skiej, choroba kończy się często
śmiercią zwierzęcia wskutek pęknię-
cia jelit lub uduszenia. Ze względu na
niebezpieczeństwo zagrażające życiu
chorego konia należy zaprowadzić go
do lecznicy lub zawezwać lekarza na
miejsce. Do czasu przybycia lekarza
można samemu robić kilkakrotnie le-
watywy z niewielkiej ilości ciepłej wo-
dy (2-3 litry) oraz rozcierać brzuch
wiechciami ze słomy po uprzednim
skropieniu ich wódką lub roztworem
terpentyny (l część terpentyny na 10
części wody z mydłem). Po takim roz-
cieraniu brzuch dobrze jest owinąć
ciepłą derką lub kocem. W razie bar-
dziej silnych bólów, kiedy koń rzuca
się gwałtownie na ziemię – aby zapo-
biec pęknięciu jelit, zaleca się powol-
ne przeprowadzanie zwierzęcia. Jeśli
koń kładzie się ostrożnie, można go
pozostawić w spokoju i pozwolić mu
się położyć oraz przewracać się z bo-
ku na bok. Zapobieganie wzdęciu jelit
polega na prawidłowym żywieniu ko-
nia, a w szczególności na unikaniu
skarmiania pasz nieświeżych i pojenia
po nakarmieniu paszą łatwo fermen-
tującą.
Obecnie konie arabskie trenowane są
wyścigowo w Polsce głównie w War-
szawie na Służewcu oraz we Wrocła-
wiu na torach WTWK Partynice. W
związku z powyższym – w tym nume-
rze pragniemy przedstawić rys histo-
ryczny drugiego z wcześniej wymie-
nionych ośrodków treningowych.
WTWK Partynice
zatorem wyścigowym.
Umowa dzierżawna dla toru szczyt-
nickiego wygasała w 1907 r., dlatego
już w roku 1905 Śląski Związek Ho-
dowców Koni i Wyścigów Konnych za-
kupił 70 ha ziemi na Partynicach. 1
października 1905 r. rozpoczęła się
budowa toru wyścigowego wg pro-
jektu R. Jurgensa z Hamburga. Budo-
wa toru została sfinansowana dzięki
pożyczce przyznanej Śląskiemu
Związkowi przez władze miasta oraz
***
Tradycja rozgrywania gonitw konnych
we Wrocławiu sięga średniowiecza,
jednak pierwszy wro-
cławski tor wyścigów
konnych powstał dopiero
w 1833 roku. Obejmo-
wał on część terenu
obecnego Ogrodu Zoolo-
gicznego i Hali Ludowej
wraz z przyległymi per-
golami. 31 maja 1833
roku po raz pierwszy zo-
stały rozegrane gonitwy
konne na torze szczyt-
nickim. Od roku 1870
gonitwy odbywają się
już w połączeniu z totali-
Agata Obidowicz
Str. 8
www.CzteryKopyta.pl
Str. 9
64469022.006.png 64469022.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin