Mazurek makowy 1.pdf
(
59 KB
)
Pobierz
37869878 UNPDF
Mazurek makowy
Składniki
Po 25 dag mąki, cukru i masła, 2 szklanki maku, 2 jaja, 2 łyżki
posiekanych orzechów włoskich, łyżeczka proszku do pieczenia,
po ćwierć płaskiej łyżeczki sproszkowanych przypraw:
cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków
Sposób przyrządzania
Mak zalać wrzątkiem, osączyć, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć
na puch. Jaja ubić z cukrem na parze, ostudzić. Dobrze ochłodzoną masę jajeczną
dodawać stopniowo do masła na przemian z makiem i mąką z proszkiem, cały czas
mieszając. Zagnieść ciasto, ułożyć równą warstwą w prostokątnej formie, posypać
orzechami. Piec w średnio gorącym piekarniku. Ostudzony mazurek można polać polewą
i ozdobić owocami kandyzowanymi. 100 g - 400 kcal.
Plik z chomika:
jabolek67
Inne pliki z tego folderu:
Mazurek babuni.doc
(6 KB)
Mazurek bakaliowy 1.pdf
(45 KB)
Mazurek bakaliowy 2.doc
(5 KB)
Mazurek bakaliowy.doc
(5 KB)
Mazurek bananowy.pdf
(57 KB)
Inne foldery tego chomika:
BABECZKI
BABKI
BEZY
BISZKOPT
BLOKI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin