Mazurek bakaliowy 2.doc

(5 KB) Pobierz
Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

 

Składniki na 18 porcji:

35 dag masła

22 dag cukru pudru

20 dag migdałów

37 dag mąki pszennej

4 gotowane żółtka

2 surowe żółtka

łka soku cytrynowego

po 2 łki cykaty, kandyzowanej skórki pomarańczowej

15 dag suszonych śliwek

 

Utrzyj masło z 12 dag cukru pudru, dodaj 12 dag drobno posiekanych migdałów, mą, 1 żółtko i przetarte przez sitko gotowane żółtka. Zagnieć ciasto i na godzinę odstaw do lodówki, po czym rozwałkuj je, ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj żółtkiem i upiecz w temperaturze 175°C na złoty kolor. Ochłodzony mazurek posmaruj lukrem przygotowanym z pozostałego cukru pudru utartego z sokiem z cytryny i ł gorącej wody. Nim zastygnie, posyp bakaliami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin