Bezy czekoladowo-migdałowe.doc

(308 KB) Pobierz
Bezy czekoladowo-migdałowe

Bezy czekoladowo-migdałowe

Składniki (na około 36 sztuk):


- 4 białka z dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 1/8 łyżeczki soli
- 150 g drobnego cukru
- 125 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub startej na dużych oczkach
- 100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
- 2 łyżeczki dobrze rozdrobnionej skórki pomarańczowej (użyłam kandyzowanej)

 

                


W dużej misce na wysokich obrotach miksera ubijać przez 3 minuty białka jajek na sztywną pianę. Zredukować obroty miksera do średnich i miksując, stopniowo dodawać cukier. Miksować jeszcze przez kolejne 3 minuty, aż cukier całkiem się rozpuści, a w pianie da się formować szczyty.

Szpatułką lub łyżka delikatnie wmieszać czekoladę, płatki migdałowe i skórkę pomarańczową.

Łyżką odmierzać porcje masy wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2,5 cm od siebie.

Piec w 130 stopniach przez około 45 minut aż bezy zesztywnieją i lekko się zrumienią. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy jeszcze przez chwilę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin