Babeczki cytrynowe.doc

(89 KB) Pobierz
Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Mocno cytrynowe babeczki

Składniki na około 10 babeczek:

·         1 szklanka mąki

·         3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli

·         3/4 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)

·         60 g masła, miękkiego

·         2 jajka

·         6 łyżek (90 ml) maślanki (lub jogurtu naturalnego)

·         sok z 1 cytryny

·         otarta skórka z 2 cytryn

·         cukier puder - do oprószenia

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.

Przygotować formę - do muffinek lub dowolną. Wypełnić papilotki prawie do pełna - nie urosną bardzo duże.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut. Studzić na kratce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin