Ciasta i ciasteczka babci Heni.pdf

(858 KB) Pobierz
CIASTO BABCIU HENII
LUBLINIEC 1998 R.
CZĘŚĆ I.
OPRACOWANIE KOMPUTEROWE
Wiesław Drynda
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XX
Babka droŜdŜowa parzona
Produkty:
Mąka pszenna
-
250 g
śółtka
-
5 szt.
Cukier kryształ
-
nieco mniej niŜ 1 / 2 szklanki
Mleko słodkie przegotowane
-
1
/ 2 szklanki
Masło
-
60-70 g
DroŜdŜe
-
30 g
Rodzynki
-
50 g
Spirytus
-
1 łyŜka
Esencja rumowa
-
1 fiolka
Lukier :
Cukier puder
-
100 g
Sok z cytryny
-
1
/ 1 owocu
Skórka pomarańczowa
-
do dekoracji
209675548.004.png 209675548.005.png
 
Sposób przyrządzania:
Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie
wymieszać ciasto. Wystudzić. DroŜdŜe rozetrzeć z łyŜką cukru,
łyŜką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Do
zaparzonego ciasta dodawać po jednym Ŝółtku, ciągle
ucierając. Na koniec dodać droŜdŜe, resztę cukru, rodzynki,
kilka kropel esencji i spirytusu. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić
do wyrośnięcia na 20-25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze
raz zostawić do wyrośnięcia. WyłoŜyć do formy wysmarowanej
tłuszczem, odczekać, aŜ podrośnie, i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 160-170 0 C. Upiec na złoty kolor. Cukier
połączyć z sokiem, dodać łyŜkę przegotowanej letniej wody i
ucierać ok. 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.
Biszkopt inaczej (blat)
Produkty:
Białko
4 szt.
śółtko
4 szt.
Cukier kryształ
3
/ 4 szklanki
Proszek do pieczenia
1 łyŜeczka
Ocet 6%
1 łyŜka
Mąka pszenna
1 szklanka
Sposób przyrządzania:
W głębokim naczyniu, białka z cukrem ubić na pianę. śółtka, proszek do pieczenia i
ocet wymieszać dokładnie, dodać do ubitych białek, całość delikatnie wymieszać. Do
powstałej masy jajecznej dodawać mąkę - mieszając. Wymieszana masę wylać na
blachę wyłoŜoną pergaminem. Piec około 15-20 minut w mocno nagrzanym
piekarniku
Biszkopt z wiśniami
Produkty”
Mąka - 100 g.
Wiśnie świeŜe, dorodne - 500 g.
Cukier puder - 210 g
Jajka - 6 szt.
Cytryna, wymyta i wyparzona (sok i skórka) - 0,5 szt.
Wanilia drobno pokrojona (utłuczona z cukrem)- kawałek
Sos waniliowy lub bita śmietana - 0,75 szklanki
Tłuszcz i tarta bułka do przygotowania pieczenia w tortownicy
Sposób przyrządzenia:
Do miski ogniotrwałej wsypać cukier, wbić całe jajko i dodać wanilię, ustawić na
niezbyt silnym ogniu na siatce ochronnej i ubijać aŜ masa jajeczna zgęstnieje.
Następnie odstawić z ognia i ubijać nadal do momentu zupełnego schłodzenia się
masy, dodać sok i otartą skórkę z cytryny, wsypać mąkę i lekko wymieszać. Tak
przygotowaną masę wylać do tortownicy średniej wielkości, wysmarowanej
tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wylaną masę w tortownicy posypać
wypestkowanymi wiśniami, a następnie wstawić do średnio nagrzanego piekarnika
(około 180 0 C), piec około 45 min. Podawać na zimno lub na gorąco z bitą śmietaną
lub sosem waniliowym.
2
209675548.006.png 209675548.001.png
Ciasto babci
Produkty:
Mąka pszenna
-
250 g.
śółtka z jajek
-
2 szt.
Spirytus
-
1-2 łyŜeczki
Śmietana gęsta (kremówka)
-
3 łyŜki
Sól
-
odrobina
Cukier puder z wanilią do obsypania
Sposób przyrządzenia:
Do mąki dodać Ŝółtka, odrobinę soli, spirytus i świeŜą gęstą śmietanę. Wyrobić
gładkie ciasto, obić je wałkiem, rozwałkować bardzo cienko, cieniuteńko pokroić na
kształt chruścików i poprzewijać. SmaŜyć na oleju lub smalcu, osączyć z tłuszczu,
posypać cukrem pudrem z wanilią. Ciasto jest tak kruche, Ŝe naleŜy je bardzo
ostroŜnie brać do ręki.
Ciasto W-Z
Produkty:
Cukier
-
1 szklanka
Mąka ziemniaczana
-
2 łyŜki - czubate
Mąka pszenna
-
1 szklanka
Margaryna lub masło
-
200 g.
Jajka
-
4 szt.
Proszek do pieczenia
-
2 łyŜeczki - płaskie
Kakao
-
3 - 4 łyŜki
Cukier waniliowy
Krem:
Twaróg (lub 3 serki homogenizowane) - 750 g.
Cukier puder
-
1 szklanka
Śmietana kremówka
-
1 szklanka
śelatyna
-
7 łyŜeczek płaskich
Zapach cytrynowy lub inny
-
1 szt.
Sposób przyrządzania:
Margarynę utrzeć z cukrem, jajkami, dodać przesianą wymieszaną z proszkiem do
pieczenia mąkę i kakao. Całość dokładnie wyrobić, ciasto wyłoŜyć na natłuszczoną
blachę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 - 40 min. Twaróg przetrzeć
przez sito lub zemleć w maszynce. Przetarty twaróg utrzeć z cukrem pudrem.
śelatyną namoczyć w kilku łyŜkach wody zimnej do napęcznienia, podgrzać
Śmietanę ubić i dodać do niej Ŝelatynę, dokładnie wymieszać, a następnie połączyć
z masą serową. Ciasto wcześnie upieczone, ostudzone przekroić na dwie warstwy i
przełoŜyć kremem serowym. Ciasto moŜna polać masą kakaową.
Ciasto Hali
Produkty:
Ciasto:
Mąka - 2 szklanki - ok. 450 g
Proszek do pieczenia - 2 łyŜeczki
Miękka margaryna (nie z chłodziarki) -
1
/ 2 kostki - ok. 125 g
Cukier
-
1
/ 2 szklanki - ok. 120 g
Jajka
- 2 szt.
Ŝółtko
- 1 szt.
3
209675548.002.png
Masa budyniowa:
Mleko
- 1 litr
Budyń czekoladowy
- 4 szt.
Masa serowa:
Miękka margaryna - 1 / 2 kostki
Cukier - 1 / 2 szklanki
Serek waniliowy - 4 szt.
Jajka - 3 szt.
Białko - 1 szt.
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
Polewa czekoladowa, wiórki kokosowe -do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłoŜyć je na prostokątną blaszkę.
Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełoŜyć na surowe ciasto i równo
rozsmarować. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem i, stale
ucierając, dodawać na przemian serek waniliowy i Ŝółtka. Następnie wsypać budyń
śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z czterech
białek i równo rozłoŜyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawié na 40 min do
piekarnika nagrzanego do 180 o C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami
kokosowymi.100 g = 210 kcal.
Ciasto bez tłuszczu
Produkty:
Jogurt naturalny - 2 pojemniki
Cukier - 1 pojemnik
Mąki (zmieszana pół na pół poznańska i krupczatką) - 2 pojemniki
Jajko
miarka pojemnika z jogurtu
-
1 szt.
Proszek do pieczenia
-
2 łyŜeczki
Sposób przyrządzenia:
Zmieszać podane składniki, wlać do formy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
MoŜna dodać bakalie, owoce lub inne dodatki zarówno do środka, jak i na wierzch.
Ciasto fantazja
Produkty:
Ciasto cz. I.
Białko z jajka
-
1 szklanka (ok. 7 jajek)
Cukier
-
1 szklanka
Mąka ziemniaczana
-
100 g
Mąka pszenna
-
50 g
Ocet 10%
-
1 łyŜka
Proszek do pieczenia
-
1 łyŜeczka
Biszkopt: cz. II.
Jajka
-
5 szt.
Cukier
-
250 g
Mąka pszenna
-
250 g
Proszek do pieczenia
-
1 łyŜeczka
Krem:
Mleko słodkie
-
1 / 2 l.
Mąka ziemniaczana
-
2 łyŜki
Mąka pszenna
-
1 łyŜka
Cukier waniliowy
-
1 opakowanie
śółtka z jajek
-
2 szt.
4
209675548.003.png
Cukier
-
1 szklanka
Masło
-
1 łyŜka
Sposób przyrządzenia:
Ciasto z cz. I. po wyrobieniu kłaść kubkami na przygotowaną wcześniej blachę,
posypać kokosem, zalać biszkoptem, a następnie upiec. Po upieczeniu i
wychłodzeniu przekroić na dwie równe warstwy, przełoŜyć kremem z mleka, w
środek poukładać owoce np. gruszki, banan, ananas, itp.
Ciasto wymyślne
Warstwa I:
Produkty:
Mąka
-
1 1 / 2 szklanki
Cukier
-
2
/ 3 szklanki
Jabłko
-
3-4 szt.
Jajko
-
2 szt.
Olej
-
75 g
Proszek do pieczenia i soda
-
po płaskiej łyŜeczce
Posiekane orzechy
-
2
/ 3 szklanki
Sposób przyrządzenia:
Do jabłek pokrojonych w kosteczkę i wymieszanych z cukrem dodawać małymi
porcjami, cały czas mieszając, przesianą mąkę z proszkiem i sodą, olej, roztrzepane
jaja, a na końcu orzechy. Ciasto dokładnie wymieszaé i wylać na blachę (25 x 36 cm)
wyłoŜoną pergaminem i wysmarowaną tłuszczem.
Warstwa II:
Produkty:
Białko
-
4-5 szt.
Cukru
-
150 g
Wiórki kokosowe
-
150 g
Sposób przyrządzenia:
Z białek ubić pianę, a gdy będzie juŜ sztywna, dodawać po trochu cukier. Na koniec
delikatnie wymieszać pianę z wiórkami kokosowymi. UłoŜyć łyŜką kopczyki piany
(niezbyt gęsto) na pierwszym placku, nie rozsmarowując ich.
Warstwo III:
Produkty:
margaryna
-
50 g
cukier (moŜna dodać mniej) -
/ 2 szklanka
mąka
-
1 szklanka
proszek do pieczenia lub soda-
1 łyŜeczka
mleko słodki
-
1 / 2 szklanki
dŜem
-
1
/ 2 słoika
jajko
-
1 szt.
aromat rumowy
kakao.
-
1 łyŜka
Sposób przyrządzenia:
Utrzeć margarynę z cukrem i jajkiem, wlać aromat. Następnie, cały czas mieszając,
stopniowo dodawać na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z sodą, kakao, dŜem,
mleko. RozłoŜyć ciasto łyŜkę w wolnych miejscach między masę bezową Wstawié do
5
1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin