Marynowane jajka przepiórcze.txt

(1 KB) Pobierz
Marynowane jajka przepi�rcze 

    * 1.5 kg niedu�ych buraczk�w
    * 1 szklanka octu winnego
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1 �y�eczka soli
    * 2 ma�e listki laurowe
    * 5 go�dzik�w
    * 24 jajeczka przepi�rcze

Marynowane jajka przepi�rcze - spos�b przygotowania

Obierz buraki i pokr�j je w grube plastry. Prze�� do rondla, zalej zimn� wod�. Wody powinno by� tyle, aby si�ga�a 1,5-2 cm ponad powierzchni� burak�w. Zagotuj, cz�ciowo przykryj i gotuj, a� buraki b�d� mi�kkie (oko�o 40 minut). Buraczki wyjmij �y�k� cedzakow� (mo�esz wykorzysta� je na barszcz lub �wik��), odmierz 2 szklanki wywaru, wlej do rondelka i zagotuj z octem, cukrem, sol�, listkami laurowymi i go�dzikami. W czasie gotowania mieszaj, aby cukier si� rozpu�ci�. Przygotowan� marynat� zdejmij z ognia, odstaw, aby ca�kowicie ostyg�a. W tym czasie zalej zimn� wod� i ugotuj na twardo jajeczka przepi�rcze (3 minuty). Podczas gotowania delikatnie mieszaj - to sprawi, �e ��tka u�o�� si� dok�adnie w �rodku jajek. Odced� jajka, rondelek przykryj i delikatnie potrz��nij, aby lekko nadkruszy� skorupki. Nast�pnie zalej jajeczka zimn� wod�, odstaw na 15 minut, a potem obierz je ze skorupek i prze�� do szklanego s�oja. Polej przygotowan� marynat� z burak�w, przykryj, odstaw na24 godziny. Pami�taj, aby nie marynowa� jajeczek d�u�ej, bo bia�ka zrobi� si� gumowate, a marynata dojdzie do ��tek i zabarwi je. Obrane jajeczka podawaj z ciemnym pieczywem- np. pumperniklem. Doskonale smakuj� z zielon� sa�at�.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin