Pasztet z cukini10 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.1,8 kg cukini,350 g szpinaku,200 g cebuli,4 jaja,180 g tartej bulki,3 lyzki oliwy,25 g masla,1 zabek czosnku,100 g zmielonych orzechow archaidowych,1 lyzka zmielonych platkow owsianych,200 ml mleka,1 lyzeczka pokrojonej swiezej miety,1/2 lyzeczki zmielonego imbiru,sol, pieprz,maslo do smarowania formy,swieza mieta do przybrania.1. Oplukana cukinie pokroic w plasterki grubosci 5 mm. Cebule obrac, pokroic.Czosnek drobno posiekac. Szpinak oplukac, usunac ogonki. Tarta bulke zalaccieplym mlekiem.2. Cukinie i cebule podsmazyc na oliwie. Gdy beda miekkie zdjac z ognia, dodacjaja, ziola, orzechy, platki, odcisnieta bulke i przyprawy. Wymieszac.3. Szpinak podsmazyc na masle. Posiekac, dodac czosnek, sol. Wymieszac.4. W formie pasztetowej posmarowanej maslem ulozyc polowe masy z cukini, na niapolozyc warstwe szpinaku i reszte cukini. Forme nakryc folia aluminiowa,wlozyc do wiekszego naczynia z goraca woda, wstawic do piekarnika. Piec 1,5godz w temp. 180żC.5. Upieczony pasztet ostudzic, wstawic do lodowki na kilkanascie godzin. Podawac z sosem orzechowym lub migdalowym. Pasztet mozna rowniez podac na goracoz ryzem, kuskusem lub kasza gryczana.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 10.
jabolek67