Barchette frutti di marePorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.Ciasto:400 g maki,250 g masla,4 zoltka,szczypta soli.Farsz:100 g ugotowanych i obranych krewetek,200 g ugotowanych i obranych ze skrupek muli,200 g swiezych prawdziwkow,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,100 ml bulionu rybnego,4 lyzki tartej bulki,4 lyzki oliwy,sol, pieprz bialy.Sos:25 g masla,1 lyzka maki,120 ml mleka.1. Make przesiac, dodac maslo i drobno poszatkowac ostrym nozem. Dodac pozostale skladniki, ciasto szybko zagniesc i wstawic do lodowki na 1 godz. Gotoweciasto rozwalkowac na placek o grubosci 4 mm.2. Tak przygotowanym ciastem wylepic dokladnie dno i brzegi malych foremek wksztalcie lodek (barchette). Piec ok. 10 min w dobrze nagrzanym piekarniku.3. Grzyby oczyscic, umyc i pokroic w cienkie plasterki. Dodac zielona pietruszke i podsmazac 15 min na 1 lyzce oliwy. Z podanych skladnikow sporzadzic beszamel. Rozcienczyc go bulionem i zagotowac. Polaczyc ze soba mule, krewetkii usmazone grzyby. dodac 2 lyzki rozcienczonego beszamelu i dokladnie wymieszac.4. Farszem tym napelniac lodeczki z ciasta. Powierzchnie farszu wygladzic nozem, pokryc warstwa beszamelu, a nastepnie, zasmazona na zloto na reszcieoliwy, tarta bulka.5. Zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 12.
jabolek67