Mule po marynarskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.300 g ugotowanych i obranych ze skorupek muli,1 cebula,2 zabki czosnku,1 marchew,1 maly por,40 g masla,500 ml bialego wytrawnego wina,1 peczek siekanej zielonej pietruszki.Sos:30 g masla,40 g maki,200 ml mleka.1. Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac. Pora obrac, umyc i pokroic w plasterki. Marchew obrac, umyc i pokroic wzdluz na 4 czesci.2. Przygotowane warzywa zalac 250 ml wina. Gotowac na wolnym ogniu 15 min, poczym przecedzic.3. Z podanych skladnikow przyrzadzic sos beszamelowy. Rozcienczyc go wywarem zjarzyn oraz pozostalym winem.4. Mule ulozyc na dnie zaroodpornego naczynia, oblozyc kawaleczkami masla, zalac rozcienczonym beszamelem i zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 200żCpiekarniku.5. Podawac przybrane zielona pietruszkaŹródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 34.
jabolek67