Suflet z krabow.doc

(20 KB) Pobierz
Suflet z krabow

Suflet z krabow
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
225 g miesa z krabow,
3 lyzki tartego ementalera,
3 zoltka,
bialko z 4 jaj,
maslo do smarowania formy.
Beszamel:
300 ml mleka,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego,
1 lyzeczka musztardy,
kilka kropel sosu "Tabasco",
sol, pieprz.

1. Maslo stopic, dodac make i, ciagle mieszajac, trzymac na ogniu 2-3 min. Dodawac stopniowo gorace mleko i mieszac poki nie zgestnieje. Osolic, doprawic koncentratem pomidorowym, musztarda, sosem "Tabasco" i pieprzem.
2. Zoltka starannie rozetrzec w miseczce, po czym, stale mieszajac, dodawac
stopniowo cieply beszamel. Mieszac do uzyskania jednolitej masy. Polaczyc z
rozdrobnionym miesem z krabow i odstawic do ostygniecia.
3. Bialka ubic na sztywna piane i polaczyc delikatnie z uzyskana wczesniej masa. Przelozyc do natluszczonej i posypanej 1 lyzka tartego ementalera formy
sufletowej. Z wierzchu posypac reszta sera.
4. Piec 35 min w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku. Wierzch sufletu powinien
sie zazlocic. Wyjac z formy i podawac od razu.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 62.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin