Suflet z krabowPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.225 g miesa z krabow,3 lyzki tartego ementalera,3 zoltka,bialko z 4 jaj,maslo do smarowania formy.Beszamel:300 ml mleka,2 lyzki masla,2 lyzki maki,1 lyzeczka koncentratu pomidorowego,1 lyzeczka musztardy,kilka kropel sosu "Tabasco",sol, pieprz.1. Maslo stopic, dodac make i, ciagle mieszajac, trzymac na ogniu 2-3 min. Dodawac stopniowo gorace mleko i mieszac poki nie zgestnieje. Osolic, doprawic koncentratem pomidorowym, musztarda, sosem "Tabasco" i pieprzem.2. Zoltka starannie rozetrzec w miseczce, po czym, stale mieszajac, dodawacstopniowo cieply beszamel. Mieszac do uzyskania jednolitej masy. Polaczyc zrozdrobnionym miesem z krabow i odstawic do ostygniecia.3. Bialka ubic na sztywna piane i polaczyc delikatnie z uzyskana wczesniej masa. Przelozyc do natluszczonej i posypanej 1 lyzka tartego ementalera formysufletowej. Z wierzchu posypac reszta sera.4. Piec 35 min w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku. Wierzch sufletu powiniensie zazlocic. Wyjac z formy i podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 62.
jabolek67