Bruschetta z pomidorami i mozzarellą.doc

(444 KB) Pobierz
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

 

składniki

·         1 duża bagietka

·         4 ząbki czosnku rozgniecione

·         2 łyżki masła

·         1 łyżka świeżej posiekanej Bazyli

·         4 duże dojrzałe pomidory

·         1 łyżka koncentratu pomidorowego

·         8 czarnych oliwek bez pestek przekrojonych na pół

·         50 g mozzarelli pokrojonej w plastry

·         sól pieprz

 

·         DRESSING

·         1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

·         2 łyżki oku z cytryny

·         1 łyżeczka miodu

             

 

Sposób przygotowania

1.     bagietkę pokroić w kromeczki i opiekać an grilu przez 2-3 minuty. Masło wymieszać z czosnkiem oraz bazylia i posmarować tosty. W międzyczasie wierzchołki pomidorów przekroić na krzyż, umieścić je w misce i zalać wrzątkiem i zostawić na 1 min. Następnie wyjąć i zahartować w zimnej wodzie. Teraz z łatwością zejdzie z nich skórka. Miąższ posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym i oliwkami. Pomidorami posmarować grzanki. Wymieszać składniki dressingu i pokropić tosty. Następnie położyć na tostach plastry mozzarelli. Tosty ponownie umieścić na 1-2 minuty na grilu w temp 200 stopni. dekorować listkami bazylli

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin