· 50 dag parówek popularnych
· 2 łyżki mąki pszennej tortowej
· 1 duża cebula
· 1 mały koncentrat pomidorowy 30%
· 15 dag pieczarek
· 1/2 szklanki śmietany 18%
· 2 łyżki oleju rzepakowego uniwersalnego
· 1/2 szklanki bulionu
· 1 łyżeczka masła śmietankowego
· sól biała
· pieprz
· papryka w proszku
1. Parówki obrać z osłonek, pokroić w cienkie słupki, obsmażyć na oleju, przełożyć do rondla.
2. cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle i dodać do parówek.
3. pieczarki pokroić w pół plastry, przesmażyć oprószyć mąką i dodać do rondla.
4. dodać koncentrat pomidorowy, podlać bulionem, dusić 8-10 minut.
5. na końcu zagęścić śmietaną, przyprawić solą, pieprzem oraz papryką.
6. całość jeszcze dusić około 5 minut.
7. podawać z pieczywem.
jabolek67